Kom godt i gang med at strikke Shifty Sweater

Knitalongen for Shifty Sweater er i gang, og jeg vil her give jer lidt strikkehjælp til at komme godt i gang med projektet. Shifty Sweater strikkes rundt, oppefra, og har et rundt bærestykke. Mønsteret er vævestrik og ser fantastisk ud, fyldt med tekstur og farveskift, men i virkeligheden er det enormt simpelt. Den sværeste del af trøjen er opslaget og de 13 vendepinde, der former nakkestykket. Derefter er det bare at finde rytmen og strikke løs, imens man nyder farveskiftene, der nærmest sker af sig selv.

Dansk oversættelse af strikkeopskriften på Shifty Sweater

Hvis du læser med her, så har du sikkert allerede strikkeopskriften til Shifty Sweater. Strikkeopskriften er på engelsk, men jeg har både lavet en oversættelse af strikkeforkortelserne og af selve strikkeopskriften. Så kan du selv vælge, om du vil strikke efter den originale amerikanske version eller min oversættelse. Strikkeforkortelserne kan du se og downloade her på bloggen, og du kan få den danske oversættelse, hvis du sender mig en kvittering på den originale strikkeopskrift på email shop@strikmedhenni.dk.

Tid til at slå masker op

Når du har lavet en strikkeprøve og fundet den korrekte pindestørrelse at strikke med, så er det tid til at slå masker op. Antallet af masker, der skal slås op, afhænger selvfølgelig af den størrelse, der skal strikkes. Designeren anbefaler, at man vælger den størrelse der er tættest på ens faktiske brystmål. Trøjens pasform fungerer bedst, hvis der ikke er en hel masse ekstra løst stof.

Italiensk opslag

Shifty Sweater starter med en halskant i enkeltrib, og derfor er det ikke nogen overraskelse, at det foreslåede strikkeopslag er italiensk opslag. Italiensk opslag (tubular cast on på engelsk) er en rigtig pæn løsning til enkelt-rib og patentstrik. Det har en dejligt afrundet kant, hvor det ligner at ribben fortsætter rundt om kanten. Derudover er opslaget også ekstra elastisk, og det er altid en fordel, når trøjen sidenhen skal over hovedet for at komme af og på. Sidst men ikke mindst, så findes der en matchende aflukning, så man kan få alle kanterne på trøjen til at se ens ud. Italiensk opslag er ikke det nemmeste eller hurtigste opslag i verden, men jeg synes det er besværet værd. Hvad synes I?

Shifty Sweater har italiensk opslag. Det giver en fin afrundet kant der går i et med ribben.

Det italienske opslag består af først en proces, hvor man laver halvfærdige masker på pinden, skiftevis ret og vrangmasker, og dernæst to strikkede pinde, der strikkes frem og tilbage, hvor vrangmaskerne tages løst af som vrang med garnet foran arbejdet, og retmaskerne strikkes ret (enten almindelig ret eller drejet ret, alt efter hvordan opslaget er lavet / maskerne vender). Først derefter samles arbejdet til at strikke rundt, hvis projektet skal strikkes rundt.

Den bedste danske video, der viser det italienske opslag, er efter min mening den fra Kimmie Munkholm. Vær opmærksom på, at hun demonstrerer en lidt anden version, end den designeren af Shifty Sweater bruger, så derfor er de to italienske pinde efter selve opslaget anderledes end beskrevet i opskriften. Jeg vil her vise både Andrea Mowrys egen hjælpevideo (designeren bag Drea Renee Knits) og Kimmie Munkholms. Så kan du lave opslaget, som du har lyst. Hvis du slår maskerne op på den måde Kimmie viser, så skal der ikke strikkes drejet ret på den første italienske pind, da maskerne allerede vender korrekt. Hvis du slår maskerne op på den måde Andrea viser, så vender retmaskerne omvendt, og derfor skal de strikkes drejet på den første italienske pind. Det færdige resultat ser enst ud. Det vigtige er, om du ender med det korrekte antal masker, så vær ekstra opmærksom, hvis du følger en anden guide end designerens.

Dansk hjælpevideo fra Kimmie Munkholm: italiensk opslag
Engelsk hjælpevideo fra designeren Andrea Mowry fra Drea Renee Knits: italiensk opslag

Alternativ: Dobbelt krydsopslag

Hvis du ikke bryder dig om italiensk opslag, så kan du sagtens vælge et andet opslag. Jeg vil anbefale at vælge et opslag, der er ekstra elastisk, da halsen på Shifty er designet til at være tætsiddende. Mit foretrukne alternativ er dobbelt krydsopslag (Twisted German Cast On på engelsk), der minder en del om almindeligt krydsopslag, men er væsentligt mere elastisk. Bemærk at hvis du vælger et alternativ til det italienske opslag, så skal du springe de to italienske pinde i opskriften over, og gå direkte til at samle arbejdet til at strikke rundt, efter opslaget. Her er en glimrende video fra Charlotte Kaae, der viser det dobbelte krydsopslag:

Bærestykket påbegyndes

Ribkanten til halsen er lige ud af landevejen og bør ikke volde de store problemer. Der var tilgengæld en ting, jeg lagde mærke til, da jeg begyndte at strikke på bærestykket (jeg er tyvstartet lidt, så jeg bedre kan hjælpe jer andre). Ribben strikkes på en lidt mindre pindestørrelse. I mit tilfælde brugte jeg en 2,75 mm 40 cm rundpind til halsribben. Idet man går i gang med bærestykket, skal der selvfølgelig skiftes til en større pindestørrelse – i mit tilfælde 3,5 mm. Men, opskriften siger ikke noget om, at der er brug for en 40 cm rundpind i 3,5 mm til at strikke den første omgang inden vendepindene, og i virkeligheden indtil efter første eller anden omgang med udtagninger. Hvis du har en 40 cm rundpind i den størrelse pind, som du strikker kroppen med, så vil jeg anbefale at finde den frem. Ellers, så er det nødvendigt at bruge en af de mange teknikker, der findes til at strikke rundt, når man ikke har et kort nok kabel til omkredsen, der skal strikkes. Jeg valgte at bruge en 80 cm rundpind og strikke med magic loop, indtil jeg havde lavet nok udtagninger, til at 60 cm rundpinden var perfekt i størrelsen.

Magic Loop

Magic Loop er en genial teknik til at strikke rundt på en mindre omkreds med en for lang rundpind. Teknikken kan bruges til at strikke ting med helt lille omkreds, som sokker og ærmer, men den kan også bruges til at strikke lidt større ting, hvor man bare ikke har den helt rigtige kabellængde. Sådan kan man altså strikke en omkreds på 40-50 cm på en 80 cm rundpind, uden problemer. Her er en video fra Charlotte Kaae, der viser teknikken:

Vendepinde strikket i Fair Isle

Nakken på Shifty sweater er en smule længere end forsiden af halsen, fordi det giver en bedre pasform. Nakkestykket formes ved at strikke vendepinde frem og tilbage. Vendepinde er en teknik, der giver mulighed for at tilføje ekstra stof til dele af et design. Drea Renee Knits har valgt at bruge Fold og Vend metoden til Shifty Sweater. Det fungerer rigtig fint og giver et pænt resultat, men det er måske ikke den mest anvendte vendepind i Danmark, så det kan sagtens være du ikke har prøvet den før. Jeg er ved at skrive et blogindlæg om Fold og Vend, der udkommer en af de nærmeste dage. Hvis du har en anden foretrukken vendepind, som f.eks. tyske vendepinde (german short rows på engelsk), så kan du sagtens bruge den teknik i stedet. Det er måske lidt nemmere at følge opskriftens instruktioner for hvilken farve, der skal bruges hvornår på vendepinden, hvis du laver den samme type vendepinde som i opskriften, men det kan sagtens lade sig gøre at bruge en anden metode.

Fair Isle

Fair Isle er en strikketeknik til at strikke med to farver garn på samme pinde. Det adskiller sig altså fra vævestrik, hvor det godt nok ligner, at der har været gang i flere farver, men i virkeligheden er der kun en farve i spil per pind. Når man strikker fair isle, så trækker man en ekstra tråd på bagsiden af arbejdet, så der er hele tiden mulighed for at strikke den næste maske i en hvilken som helst af de to farver garn.

Der er mange måder at holde de to tråde garn på. Man kan holde to tråde på hver sin finger på den venstre hånd, eller man kan holde en tråd på venstre hånd og en tråd på højre (kombinere continental og english style strik). Her er en video fra Lene Randorff, der holder begge tråde i venstre hånd:

Fair Isle for begyndere

Hvis du ikke er så erfaren en strikker, så kan det godt være lidt for udfordrende at skulle holde 2 tråde garn med hver sin finger (eller hånd). Heldigvis kan man sagtens snyde lidt og nøjes med at tage en farve op i hånden af gangen og lade den anden tråd hænge løst ned bag arbejdet. Så strikkes der et par masker med den ene farve, og så giver man slip på den første tråd og samler den anden op. Sørg for at tråden, der løber bag på arbejdet og forbinder masker i samme farve, hverken er for stram eller for løs. Det er altså muligt at strikke fair isle mønstre, uden at have styr på at holde garnet. Det tager bare lidt længere tid. Jeg har ikke kunnet finde en dansk video, der viser den her måde at strikke fair isle på, men her er en engelsk video:

Jeg håber, at det er nok hjælp til at komme godt i gang med at strikke Shifty Sweater. I må endelig sige til, hvis der er nogen problemer, og hvis I har brug for mere vejledning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s