Billede collage af vævestrik fra blogindlægget

Vild med vævestrik

Jeg har opdaget at vævestrik, det er faktisk virkelig sjovt! Vævestrik, sommetider kaldet mosaikstrik, er en teknik hvor man bruger løftede (løst aftagne) masker til at skabe geometriske farvede mønstre, eller strukturmønstre hvis der strikkes i ensfarvet garn. Det er flot, sjovt og overraskende nemt.

Jeg har samlet lidt inspiration til projekter med vævestrik. Her er gratis strikkeopskrifter, dansk strikkedesign og strikkedesigns, der leger med en masse farver og for eksempel kan bruges til at få brugt sine garnrester. Jeg håber, I finder noget, I har lyst til at strikke! Jeg vil indlede med en introduktion til teknikken vævestrik.

Hop direkte til strikkeopskrifterne

Nem strik med flere farver

Hvis du drømmer om at kunne strikke mønstre med flere farver, men du ikke har mod på eller lyst til at holde 2 eller flere garner i hænderne på en gang, som man gør med jacquard strik og fair-isle strik, så er vævestrik en rigtig god mulighed for nem farvestrik. Det eneste du skal kunne for at komme i gang med at strikke vævestrik er retmasker, vrangmasker og at tage masker løst af.

Tag en maske løst af

At tage en maske løst af betyder at flytte masken fra venstre til højre pind, uden at strikke den. I vævestrik tages maskerne typisk løst af som vrang, det vil sige at den højre pind indsættes i masken på den venstre pind fra højre mod venstre, som om der skal strikkes en vrang maske, men så flyttes masken løst over, uden at der dannes en ny maske. Det gør at masken der er flyttet over bliver strukket ud og fylder to rækker i stedet for en.

Panel med 3 billeder der viser hvordan man tager en maske løst af som vrang med garnet holdt foran arbejdet.
Tag en maske løst af som vrang: Indsæt højre pind som for at strikke vrang og flyt masken fra venstre til højre pind. Bemærk at i vævestrik skal arbejdsgarnet nogen gange holdes foran arbejdet (typisk på vrangsiden), og andre gange bag ved arbejdet (typisk på retsiden).

Kun en farve af gangen

Flerfarvet vævestrik er en af de absolut nemmeste måder at få forskellige farver i dit strik, fordi man kun strikker med en farve af gangen. Typisk er der en bundfarve og en kontrastfarve, og man skifter imellem de to. Det er lige så simpelt som at strikke farvede striber. Der strikkes f.eks. 2 pinde med bundfarven, og så strikkes der 2 pinde med kontrastfarven, hvor at nogen af maskerne tages løst af, så at bundfarven løftes en til to rækker op, og der opstår to-farvede mønstre. Man kan holde sig til et helt enkelt mønster med skiftevis strikkede masker og løst aftagne masker, eller man kan skabe noget mere komplekst.

Vævestrikkede karklude med et fint stjernemønster
@maijorunnfiring strikker de fineste grydelapper i vævestrik.

Sådan strikker du vævestrik

Når man skal lære en ny teknik, er det en god ide at øve sig på en strikkeprøve. Så grib 2 farver garn af samme tykkelse og et par strikkepinde, der passer til garnet i pindestørrelsen, og slå et passende antal masker op (f.eks. 24 masker på pind 4 mm). Her er en video fra Strikker, der viser hvordan man strikker et helt klassisk vævestrik mønster med skiftevis den ene og den anden farve.

Perlegrus – et vævestrikket mønster

Perlegrus er en vævestriksteknik der giver et flot og tæt stof, der næsten ligner, det er vævet. Garnet holdes på retsiden af arbejdet, når at der tages masker løst af, så der kommer til at ligge små vandrette stykker af garn henover maskerne. Perlegrus er en af de mønstre der giver et helt fladt stof – det vil sige det krøller ikke! Fordi det er strikket så tæt, så er det en god ide at gå 2-3 pindestørrelser op, i forhold til hvad man ellers ville strikke med for den pågældende garn for at undgå at stoffet bliver stift.

Vævestrikkede prøver i mønsteret perlegrus med 1, 2 og 3 farver.
Perlegrus ser meget forskelligt ud strikket med 1, 2 eller 3 farver.
Image credit: craftsy.com

Ensfarvet perlegrus, strikket fladt, ulige antal masker

Alle masker tages løst af som vrang med garnet holdt på retsiden af arbejdet. (r – ret, vr – vrang, m – maske, lagf – løst af med garnet foran, lagb – løst af med garnet bag).

 • Pind 1: (Strik 1 r, tag 1 m lagf), gentag pinden ud.
 • Pind 2: (Tag 1 m lagb, strik 1 vr), gentag pinden ud.

Trefarvet perlegrus, strikket fladt ulige antal masker

De samme to pinde som før gentages ad libitum, men nu skiftes der også imellem de 3 farver. 1 pind i hver farve. Det giver i alt 6 pinde, der skal gentages.

 • Slå masker op med farve A
 • Pind 1: Farve B, (strik 1 r, tag 1 m lagf), gentag pinden ud.
 • Pind 2: Farve C, (tag 1 m lagb, strik 1 vr), gentag pinden ud.
 • Pind 3: Farve A, som pind 1
 • Pind 4: Farve B, som pind 2
 • Pind 5: Farve C, som pind 1
 • Pind 6: Farve A, som pind 2

Danske strikkeopskrifter med vævestrik

Der er ikke så mange danske strikkeopskrifter med vævestrik, men jeg har prøvet at samle sammen, hvad jeg har kunnet finde.

Karklud i vævestrik – gratis strikkeopskrift

Karklud i et helt enkelt vævestrikket mønster.

På strikker.dk finder du en rigtig fin strikket klud i vævestrik. Strikkeopskriften er gratis. Vævestrik har dejlig meget struktur, og mønsteret hvor der kun er én løftet maske af gangen har kun ganske korte snore på bagsiden. Det gør mønsteret meget velegnet til karklude. Karklude skal helst strikkes i bomuldsgarn, gerne en lidt robust en af slagsen, der kan tåle vask ved 60 grader.

Taske i vævestrik – gratis strikkeopskrift

Taske i vævestrikket mønster.

Et andet rigtig godt vævestrikket projekt kunne være en taske. På strikkeglad.dk er der en gratis opskrift på en strikket mulepose taske i vævestrik. Den har et flot to-farvet geometrisk mønster og kanten og stropperne er strikket i ensfarvet perlestrik. Tasken strikkes fladt i to stykker og sys sammen.

Karen Noe – bluse eller jakke i perlegrus vævestrik

Karen Noe har designet både en bluse og en jakke i det vævestrikkede mønster, der kaldes for perlegrus.

Annette Danielsen

Annette Danielsen er en anden dygtig dansk strikkedesigner, der har arbejdet en del med vævestrik. Hun sælger typisk kun sine strikkeopskrifter i bøger (og altså ikke online), men tilgengæld kan man være heldig at finde bøgerne på biblioteket, og mange garnforretninger sælger dem. To af hendes bøger, jeg ved, der har strikkeopskrifter i vævestrik er “Vævestrik med Japanske Islæt” og “Ridser i Overfladen”.

Leg med farver – Strikkedesigns af Drea Renee Knits

Der er én bestemt strikkedesigner, jeg er helt vild med, når det kommer til vævestrik. Andrea Mowry, der designer under navnet Drea Renee Knits. Hun er en mester i at lege med farver. Hun strikker typisk i håndspundne og/eller håndfarvede garner for at skabe endnu mere farvespil, og så lader hun vævestrikken blande farverne på kryds og tværs. Det er fabelagtig smukt. Malabrigos vidunderlige håndfarvede garner, som jeg sælger i shoppen, er et virkelig godt match til mange af hendes vævestrikkede designs. Det giver noget ekstra at have en eller flere garner, der changerer i farven. Der er også rig mulighed for at bruge sit restegarn i mange af projekterne, hvis bare farverne klæder hinanden og har nok kontrast.

The Shift Cowl

Hvis du har fulgt med her på bloggen, eller på min Instagram eller Facebook, så ved du allerede, at jeg har arrangeret en Knitalong, der foregår her i juli 2022, hvor vi er en hel masse, der sammen strikker The Shift Cowl af Drea Renee Knits. Vi deler erfaringer og billeder online og hjælper hinanden – det er rigtig sjovt. Hvad end du læser det her, imens Knitalongen er i gang, eller langt senere, så er The Shift et virkelig sjovt projekt, jeg varmt kan anbefale. The Shift Cowl er en mellemting imellem en halsedisse og et trekantsjal. Det har 3 forskellige farver og er selvfølgelig strikket i vævestrik, og så er det utrolig smukt, og der er uanede muligheder for at kombinere forskellige farver. Du kan læse om Knitalongen her. Jeg har også skrevet et blogindlæg, der kan hjælpe dig i gang med at strikke The Shift.

Strikkeopskriften til The Shift er på engelsk og købes på Drea Renee Knits webshop eller på ravelry. Jeg har oversat opskriften til dansk, og hvis du har købt den originale opskrift, så vil jeg gerne dele oversættelsen til personligt brug. Send mig en email med kvitteringen for dit køb af originalen på shop@strikmedhenni.dk.

Jeg anbefaler at strikke The Shift med Malabrigo Rios, Malabrigo Dos Tierras eller Malabrigo Arroyo. Det er super bløde og lækre garner, der føles skønt at have op mod halsen, og så er de håndfarvede, hvilket klæder opskriften rigtig godt. Jeg synes især det fungerer godt at vælge to garnfarver, der er semi-solide i farven, og en tredje der er spraglet. Der må også meget gerne være både en lys og en mørk garn.

Rios og Dos Tierras passer rimelig godt med strikkefastheden på pind 4 mm for de fleste strikkere, hvor Rios typisk giver et ekstra stort halsrør efter vask og blokning. Arroyo har en lidt længere løbelængde, og man får derfor et lidt tyndere og lettere halsrør. Jeg har valgt at strikke mit Arroyo the Shift på pind 3,5 mm, og jeg har tilføjet lidt ekstra pinde for at få størrelsen til at passe. Jeg har sammensat garnpakker til at strikke The Shift i de tre garner, som du kan købe eller bruge til inspiration.

Malabrigo Garnpakker til at strikke The Shift Cowl

Shifty Sweater

Hvis du er blevet helt bidt af vævestrik, så skal der selvfølgelig strikkes en sweater i vævestrik, og Shifty Sweater af Drea Renee Knits står meget højt på min strikke ønskeliste. Det er den sweater, man får lyst til at strikke, når man strikker The Shift Cowl – samme skønne prikkede og stribede mønster, der gør man hele tiden må strikke – lige en pind til – lige en sektion til…

Shifty Sweater af Drea Renee Knits - vævestrikket bluse
Shifty Sweater af Drea Renee Knits

Garnvalg til Shifty

Shifty Sweater har fire forskellige garnfarver. Der er en bundfarve, der går igen hele vejen igennem, og så er der 3 forskellige kontrastfarver, der laver prikkerne. Jeg anbefaler at strikke Shifty Sweater med Malabrigo Arroyo. Det er en populær garn til netop denne opskrift på ravelry, og de fleste får uden problemer strikkefastheden (der er angivet i vævestrik efter vask og blokning) til at passe på pind 3,5 mm. Alt efter størrelsen, der skal strikkes, skal der bruges 3-5 fed Arroyo i bundfarven og mindre end 1 fed i hver af de 3 kontrastfarver. Man kan også vælge at kun have en enkelt kontrastfarve, men tilgengæld vælge en af de mere spraglede Arroyo farver, der har flere farver i samme fed. Det kan give et mere roligt udtryk, samtidig med at der stadig er masser af farver.

Deltag i en Shifty Sweater Knitalong i oktober og november!

Jeg organiserer en knitalong her i oktober måned, hvor vi er en gruppe på omkring 12 strikkere, der alle strikker Shifty Sweater. Vi vil dele vores billeder og hjælpe hinanden i Facebook gruppen Strikkeklubben. Vi begynder midt i oktober 2022, og knitalongen fortsætter et par måneder. I den forbindelse har jeg har sammensat nogle skønne garnpakker i Malabrigo Arroyo, som I kan købe i min webshop, eller bruge som inspiration. Jeg har oversat strikkeopskriften til dansk, og jeg deler oversættelsen gratis mod fremvisning af kvittering på original opskriften. Send mig en email på shop@strikmedhenni.dk.

Andre vævestrikkede opskrifter af Drea Renee Knits

 • Evenfall af Drea Renee Knits
 • Shiftalong af Drea Renee Knits
 • The Golden Hour af Drea Renee Knits
 • Ghost Ranch
 • Nightshift af Drea Renee Knits
 • Tincture Hat af Drea Renee Knits
 • Montana Mountain Cowl

Kender du andre gode strikkeopskrifter i vævestrik?

Jeg vil rigtig gerne høre om jeres erfaringer med vævestrik, så skriv en kommentar. Har du prøvet det? Hvad har du strikket i vævestrik? Kender du nogen gode strikkeopskrifter i vævestrik, der ikke er nævnt her? Lad os inspirere hinanden.

2 thoughts on “Vild med vævestrik”

  1. Hej Ellen, tak for din interesse. Opskriften er lavet til brystomkreds 76 (86.5, 96.5, 107)(117, 127, 137, 147.5) cm
   Jeg ved at en str small skal bruge 6 fed Malabrigo Arroyo. Jeg har endnu ikke regnet på de andre størrelser. Prisen på et fed er 165 kr. Jeg planlægger at give ludt rabat i forbindelse med garnpakkerne til trøjen.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s