Sådan strikker du en nem hue

Gratis opskrift og strikkeguide for begyndere

Det er både nemt og sjovt at strikke en chunky hue, og så kan du sagtens strikke den færdig på en uge eller to, også selvom du er fuldstændig nybegynder. Du skal bare strikke lidt hver dag. Lær her hvordan du strikker en hue i den skønne merino garn Malabrigo Rasta, trin for trin.

Back to Basic Huen strikket i Malabrigo Rasta i farven Arco Iris
Back to Basic Huen er en helt klassisk hue i glatstrik med en ombukket kant i dobbelt-rib. Det er en perfekt begynder hue. Her ses den i farven Arco Iris.

Hueopskriften er Back to Basic Huen, som jeg har designet med det formål at være begyndervenlig. Hele opskriften fremgår af guiden her, så det er ikke nødvendigt at købe den. Du er imidlertid meget velkommen til at købe den printervenlige pdf-version af strikkeopskriften i min webshop til 15 kr, hvis du gerne vil støtte min blog. Du får også automatisk print-versionen af opskriften med, hvis du køber et af mine strikkekits med Back to Basic Huen:

Det skal du bruge

Et fed Malabrigo Rasta garn i farven Arequita og ChiaoGoo bambusstrikkepinde til at strikke en hue
Det vigtigste du skal bruge er 150 gram Malabrigo Rasta garn, en 40 cm lang rundpind og et sæt strømpepinde, alle i tykkelsen 9 mm. De andre ting kan du klare dig uden, selvom de er rare at have.

1 bundt Malabrigo Rasta Garn (150 gram)

Malabrigo Rasta er en blød og lækker garn i 100 % merinould, håndfarvet i de smukkeste farver, og så er den helt enormt let at strikke med. Sådan får du en hue, du har lyst til at gå med i første forsøg. Du kan godt følge guiden her med en anden chunky garn med en tilsvarende løbelængde (82 m / 150 gram), men jeg anbefaler altid nye strikkere at bruge uldgarn i en god kvalitet. Det er simpelthen nemmere at strikke med, og det er nemmere at få et pænt resultat.

Whirlstream Huen strikket i Malabrigo Rasta i farven Azules
Min veninde Christel har hæklet længe, men det her er hendes første strikkeprojekt! En Whirlstream Hue i Malabrigo Rasta i farven Azules.

9 mm rundpinde 40 cm & 9 mm strømpepinde

Huen i denne guide (og langt de fleste andre huer) strikkes rundt på rundpind. Hvis du endnu ikke ved, hvad det vil sige at strikke henholdsvis rundt og fladt, så læs min guide Introduktion til Rundstrik. En rundpind er to strikkepinde, der er forbundet med et kabel, og længden måles fra spids til spids. Der skal bruges en 40 cm rundpind for at strikke huer. Vores hoveder har omkreds på 52 cm (mindre barn) til 60 cm (stort mandehovede), og rundpinden skal være lidt kortere end den omkreds, der strikkes, for at maskerne kan fordeles på rundpinden uden at blive strukket ud.

Det meste af huen strikkes på rundpinden, men den øverste del strikkes på strømpepinde. Toppen af huen dannes ved at lave indtagninger, så at der bliver færre og færre masker på pindene, og omkredsen bliver stadigt mindre. Når det ikke længere kan lade sig gøre at fortsætte på rundpinden, skiftes der til strømpepindene, der er beregnet til at strikke ting med en vilkårligt lille omkreds.

Både rundpinden og strømpepindene skal have diameteren 9 mm. Diameteren på strikkepinde kaldes også bare for deres størrelse, og det er vigtigt at garn og pindestørrelse passer sammen. Mange strikkeopskrifter på huer bruger to forskelige størrelser pinde; en størrelse til huens krop og en størrelse mindre til ribkanten, men det er ikke nødvendigt med det tykke Malabrigo Rasta garn.

ChiaoGoo bambus strikkepinde: rundpind og størmpepinde
Strikkepindesæt til huer i bambus fra ChiaoGoo. Samlingen er lavet sådan at kablet kan dreje frit, uafhængigt at pindespidserne. Det er vældig smart!

Jeg anbefaler begyndere at strikke med bambuspinde, fordi de har lidt mere gnidningsmodstand, og så føler man sig mere sikker på, at maskerne ikke falder af pindene. Det er også typisk de billigste strikkepinde. Hvis du strikker meget stramt, kan det være en hjælp at prøve at strikke med stålpinde i stedet, da de er glattere.

Garnnål, strikkemarkør, saks og målebånd

En lille skarp saks hører hjemme i enhver strikke projekttaske, men hvis det her er dit første projekt, så kan du sagtens klare dig med hvad du nu end har af saks i hjemmet. Den skal kun bruges én gang til allersidst. Det er også en rigtig god ide at have et målebånd, men en lineal kan også bruges, hvis det skal være.

Garnnålen skal bruges til sidst, når der skal hæftes ender. Bemærk at det er vigtigt at garnnålen har et stort øje, så det tykke garn kan komme igennem. Det er klart nemmest at hæfte ender, hvis man har en garnnål, men man kan godt finde andre måder at sikre de løse ender på, og det er også muligt at begynde at gå med huen, inden man har fået hæftet enderne.

Strikkemarkører er en stor hjælp, når man strikker. Det er en ring, der passer nogenlunde til pindestørrelsen, der placeres direkte på strikkepinden imellem to masker, for at makere et sted, hvor der skal ske noget særligt. Til den her hue er det kun nødvendigt med en enkelt markør, der markerer begyndelsen på en omgang. Markøren flyttes fra venstre til højre pind, når man når til den, og så ved man, at man har strikket en omgang siden sidst, man nåede til markøren. Hvis du ikke har en strikkemarkør i den rigtige størrelse til de tykke pinde, så kan du f.eks. binde en lille løkke af en rest tyndere garn eller snor, og bruge det i stedet.

Strik en hue på en uge – trin for trin

Dag 1: Vind garnet til et garnnøgle og øv dig på at strikke ret og vrang

Malabrigo Rasta garn leveres i et garnfed (sommetider kaldet et garnbundt), og det skal vindes til et garnnøgle, før at man kan strikke med det. Det er heldigvis både nemt og hyggeligt. Læs mit blogindlæg Sådan vinder du et garnfed i hånden og lær, hvordan du vinder et garnfed enten helt uden hjælpemidler eller ved hjælp af en nøstepind. Det tager måske en halv times tid at vinde Rasta garnet, så sæt dig godt til rette med en podcast eller lydbog imens.

Della Q Strikkekuffert klargjort til nyt strikkeprojekt: en whirlstream hue i Malabrigo Rasta garn i farven Diana.
Rasta garnnøgle i farven Diana, klar til at blive strikket med.

Når garnet er vundet til et garnnøgle, kan du i princippet bare kaste dig ud i at strikke huen. Men, hvis du aldrig har strikket før, eller hvis det er første gang på tykke pinde, så foreslår jeg, at du tager dig tid til at lære garnet at kende og øve dig på de mest basale ting: At slå masker op, og at strikke ret og vrang.

Slå 12-16 masker op på rundpinden med almindeligt krydsopslag og strik fladt, frem og tilbage i retstrik. Det vil sige, at du strikker retmasker på begge sider af strikketøjet. Når der er nogenlunde styr på retstrikken, så skift til glatstrik, hvor der strikkes retmasker på retsiden og vrangmasker på vrangsiden.

Dag 2: Mål dit hovede, slå masker op og strik ribkanten

Back to Basic Huen passer til næsten alle hovedestørrelser, fordi Rasta garnet er dejligt elastisk. Det er derfor ikke så vigtigt at måle dit hovede eller at lave en strikkeprøve for at måle din strikkefasthed. Uanset om du strikker lidt til den stramme eller løse side, skal du nok få strikket en fin hue. Hvis du strikkede et lille stykke med glatstrik den første dag, så kan du bruge det som en strikkeprøve og se om du nogenlunde rammer strikkefastheden på 10 masker per 10 cm. Hvis du har sprunget den del over og bare gerne vil i gang, så er det også helt fint.

Sådan måler du dit hovede til en strikket hue

For en god ordens skyld, vil jeg bede dig måle dit hovede, hvis du har et målebånd. Nu antager jeg, at du strikker huen til dig selv, men ellers skal du selvfølgelig måle det hovede, som huen skal passe til. Det er nemmest at få en anden til at måle dit hovede for dig. Mål hovedets omkreds lige over ørerne. Mål også hovedets højde ved at måle fra øreflip til øreflip henover issen, og divider tallet med 2. Hueopskriften antager en hovedehøjde på ca. 20 cm, så hvis dit hovede er meget kortere eller længere end det, skal du tilpasse længden af huens krop tilsvarende.

Sådan slår du masker op til huen

Det er tid til at slå masker op på 9 mm rundpinden. Brug almindeligt krydsopslag og undgå at lave en opslagsknude. Det er fordi opslagsknuden ikke kan skjules i det tykke garn. Videoen her fra Charlotte Kaae viser hvordan:

Almindeligt krydsopslag uden opslagsknude

Slå det korrekte antal masker op til din hovedestørrelse.

Hovedeomkreds 48-53 cm (barn)slå 44 masker op
Hovedeomkreds 53-57 cm (voksen, de fleste)slå 48 masker op
Hovedeomkreds 57-62 cm (voksen, stort hovede)slå 52 masker op

Sådan samler du arbejdet for at strikke rundt

Fordel maskerne pænt på rundpinden fra spids til spids og sørg for at maskerne ikke snor sig om pindene. Kæden fra de opslåede masker skal ligge fladt på indersiden af rundpindens kabel.

Demonstration af hvordan det ser ud når arbejdet skal samles på rundpinde

Tag strikkepindene i hænderne. Du skal holde pinden med arbejdsgarnet i den højre hånd. Arbejdsgarnet er garnet, der sidder fast i garnnøglet, som du skal strikke med. Hold pindespidserne mod hinanden, og brug den højre pindespids til at strikke en retmaske i den første maske på venstre pind. Så er arbejdet samlet, som man siger. Placer en strikkemarkør (eller en løkke lavet af en garnrest) på højre pind, før du strikker næste maske. Det er din omgangsmarkør. Her er en video fra Kimmie Munkholm, der demonstrerer, hvordan man samler arbejdet:

Bemærk at Kimmie placerer sin omgangsmarkør, før hun samler arbejdet, hvor jeg gør det efter samlingsmasken. Det er ikke vigtigt i den her opskrift, men jeg har gjort det til en vane at strikke en maske inden markøren, fordi det er nemmere at skjule hakket, der altid opstår ved samlingen af rundstrik, hvis den første maske er ret. Derfor begynder jeg først opskriften efter at have strikket en maske ret.

Strik huens ribkant

Dobbelt-rib kanten på en hue strikket på 9 mmpinde i Malabrigo Rasta i farven Natural.
Back to Basic Huen har en klassisk kant med dobbelt-rib: 2 ret, 2 vrang, 2 ret, 2vrang…osv.

Huer har typisk en ribkant, fordi rib trækker sig sammen og sikrer at huen sidder godt fast på hovedet. Rib strikkes ved at skifte mellem ret og vrang. Back to Basic Huen har en ribkant, der foldes op, strikket i dobbelt-rib. Det betyder, at der er 2 ret masker efterfulgt af 2 vrangmasker, så at ribben får kolonner der er to masker brede. Gentag følgende omgang ca. 6 cm:

Omg. 1 * 2 r, 2 vr *, gent. fra *-* omg ud

Strikkeopskrifter benytter sig af en forkortelser, så at strikkere ved, hvad de skal gøre uden at skulle læse side op og side ned med lange unødvendige instruktioner (som denne her begynder guide). Instruksen ovenover betyder simpelthen, strik 2 masker ret (2 r), dernæst 2 masker vrang (2 vr) og gentag den sekvens, til du når til omgangsmarkøren. Det fortsætter du altså med et antal omgange, indtil ribkanten måler ca. 6 cm fra opslagskanten.

Det er helt okay, hvis du ikke bliver færdig med ribkanten på dag 2. Det tager noget øvelse at skifte mellem ret og vrang, og du kan sagtens nå at blive færdig med huen, selvom du holder pause midt i ribkanten. Hvis du ligger huen fra dig, så er det en god ide at markere den side af strikketøjet, du strikker på – altså den side af røret, der vender udaf. Den kan markeres med en maskemarkør eller en sikkerhedsnål, der sættes fast i en tilfældig maske på ydersiden (retsiden). Det sikrer at du ikke får vendt strikketøjet på vrangen, når du samler det op igen. Så kommer man nemlig til at strikke den gale vej, og det er noget rod. Det er ikke et problem, så snart du har strikket lidt af huens krop, men indtil da, kan det nemt ske.

Dag 3: Begynd på glatstrik-delen af huen

Når ribkanten har en passende længde på ca. 6 cm, så skal der strikkes glatstrik. Man strikker glatstrik rundt ved at strikke alle masker ret. Begynd med at strikke ret efter omgangsmarkøren og strik derudaf. Giv dig selv et klap på skulderen, hver gang du når til omgangsmarkøren. Husk at holde pauser og lav lidt håndgymnastik og bevæg skuldrene indimellem. Det kan godt være lidt anstrengende at holde på de tykke pinde, især når det er nyt.

Dag 4: Strik løs

Der skal strikkes 16 – 17 cm glatstrik, så det kan være rart at finde noget, der gør strikketiden endnu bedre. Hvis meditation er lige dig, vil du sikkert nyde at sidde og strikke i stilhed, men mange strikkere foretrækker at lytte til musik, podcast eller lydbog, imens de strikker. Når du bliver mere erfaren vil du også kunne strikke glatstrik, imens du taler med andre, og imens du ser fjernsyn. Strik og Netflix – det er en ting.

Som sagt, skal glatstrikdelen måle 16-17 cm, hvis dit hovede er ca. 20 cm højt, dvs. at huen skal måle 22-23 cm fra opslåningskanten. Tilpas til din egen hovedehøjde. Hvis du strikker til et 19 cm hovede, så skal glatstrikdelen være 15-16 cm, og tilsvarende længere hvis hovedet er højere.

Hvis du er lærenem eller flittig, kan det være du bliver færdig her på dag 4, men du er ny strikker, og det er helt okay, hvis det tager 2 uger eller længere at komme igennem den første hue. Det er helt normalt. Sørg for at strikke lidt hver dag, så du får øvelsen. Bare 10 minutters strik hver dag gør en forskel.

Dag 5: Strik strik strik

Du strikker bare videre, med mindre din hue er blevet en passende længde.

Dag 6: Indtagninger

Toppen af huen formes med det, der hedder indtagninger, som er et fællesudtryk for at reducere antallet af masker på pindene. Back to Basic Huen benytter kun en enkelt type indtagning, nemlig den der hedder 2 ret sammen mod højre (forkortelse: 2 r sm). Det er fuldstændig som en normal retmaske, bare igennem 2 masker på en gang, så at 2 masker bliver til 1. Indtagningen hedder mod højre, fordi de to masker trækkes mod højre og det giver en lille synlig hældning. Indtagningen har en modpart, der ser lige sådan ud, men hælder mod venstre. Men det er en lektie til en anden dag. Her er en video fra På Pinden, der viser hvordan man laver indtagningen 2 r sm mod højre:

For at strikke toppen af huen, så fortsættes der i glatstrik, men der er indtagninger på hver anden omgang. Omkredsen vil altså blive mindre og mindre, og det bliver hurtigt stramt at få maskerne til at strække sig fra pindespids til pindespids på rundpinden. Der skal skiftes til strømpepinde, når det bliver for stramt (eller gerne før). Først giver jeg alle instruktionerne til huens top, og så kommer jeg med hjælp til det med strømpepindene.

Huens Top

Omg 1: * 2 r, 2 r sm mod højre *, gent fra *-* omg ud (33, 36, 39 m)

Med almindelige ord, der skal strikkes en omgang, hvor du hele omgangen strikker 2 retmasker efterfulgt af indtagningen 2 ret sammen mod højre. Parantesen fortæller, hvor mange masker der er tilbage på pindene, når omgangen er færdig. Der er 3 tal i parantesen, fordi der er 3 størrelser. Det første tal gælder for den mindste størrelse, dvs hvis du slog 44 masker op. Det andet tal, 36, gælder for den mest anvendte størrelse, der startede med 48 masker, og det sidste tal svarer til den største størrelse. Det er en god ide at tælle efter, så man ved, man ikke har lavet fejl.

Omg. 2, 4 & 6: strik alle masker ret

Der er kun indtagninger på hver anden omgang, så hver anden omgang er almindelig glatstrik.

Omg. 3: * 1 r, 2 r sm mod højre *, gent fra *-* omg ud (22, 24, 26 m)

Omg. 5: * 2 r sm mod højre *, gent fra *-* omg ud (11, 12, 13 m)

Omg. 7: * 2 r sm mod højre *, gent fra *-* omg ud (6, 6, 7 m) – bemærk at for den mindste og største størrelse afsluttes der med en almindelig ret maske, fordi antallet ikke går op.

Klip garnet, så du har en garnende på ca. 25 cm. Træk garnenden igennem de åbne masker og tag dem af pindene efterhånden som de er sikret på garnenden. Husk at fjerne omgangsmarkøren. Stram garnet til. Før eventuelt garnenden igennem de samme masker igen. Derefter føres garnenden igennem til indersiden, hvor den hæftes. Det kan du eventuelt vente med til næste dag. Start med at gemme garnenderne indeni huen, og prøv den på!

Sådan strikker du toppen på strømpepinde

Toppen af Bonny Braid Huen er ved at blive strikket på strømpepinde.
Bonny Braid Huen i farven Ivory. Toppen af huer strikkest nemmest på strømpepinde.

Du kan mærke, når det er en god ide at skifte til strømpepindene. Det nemmeste er at begynde at strikke direkte fra rundpinden og over på den første af strømpepindene. Strik ca. 9 masker fra rundpinden og over på strømpepinden. Husk stadig at lave indtagningerne, hvis du er i gang med en omgang med indtagninger. Når der er 9 masker på den første strømpepind, så griber du den næste pind og strikker 9 masker over på den. Fortsæt så alle maskerne ender med at være fordelt på 4 strømpepinde, og der ikke er nogen masker tilbage på rundpinden. Den kan nu lægges væk. Så er det tid til at gribe den femte strømpepind, og med den strikker du alle maskerne på den første pind. Du skal selvfølgelig stadig følge opskriften med hensyn til indtagninger. Så er den første pind ledig, og du kan bruge den til at strikke maskerne på 2. pind, som du derefter bruger til at strikke maskerne på 3. pind, og så videre. Her er en video fra Strikker, der viser, hvordan man strikker med strømpepinde:

Dag 7: Hæft ender og afslut evt. med en pompom

Både garnenden fra opslaget og fra toppen af huen skal hæftes på indersiden af huen. Det gør man for at undgå at den trevler op (og så de ikke hænger og er i vejen). Det er klart bedst, hvis du har en garnnål, til at hæfte enderne. Sørg for at øjet på nålen er stort nok til det tykke garn. Ellers, så kan man bruge hvad som helst, man kan få til at virke, til at trække garnet ind under de masker, det skal trækkes under. Det kan være en nåltråder eller en hæklenål eller en lille garnrest i en tyndere garn. Det er besværligt og langsomt, og hvis du tænker, du kommer til at strikke igen, så synes jeg du skal købe dig et lille sæt garnnåle i forskellige størrelser.

Hæft garnenden fra opslaget

Teknisk set skal garnenden fra opslaget hæftes i ribkanten på ydersiden. Derefter foldes ribkanten op, og så er det skjult på indersiden af ribkanten. Når du kigger på opslagskanten, der hvor du samlede arbejdet, vil du se at der er et hak. Det sker altid når man strikker rundt, og det er fordi man strikker i en spiral. Hakket kan skjules med garnenden, inden du hæfter den.

Sådan skjules hakket ved opslåningskanten på en hue strikket i den tykke Malabrigo Rasta garn.
Tricket er at finde ud af hvor garnenden skal igennem for at efterligne, hvordan resten af kanten ser ud. Prøv dig frem, og så skal det nok lykkes. Det er heldigvis rimelig nemt at se med det tykke garn (men rigtig svært at vise på billeder).
Sådan hæftes enden ved opslåningskanten for en hue
På den her hue passede det at trække garnet igennem den her løkke på indersiden af kanten.

Når først kanten er pæn, så kan enden hæftes. Før garnet igennem og om til ydersiden igen. Ribkanten skal jo foldes op, så ydersiden bliver indersiden. Derefter føres garnet op langs den ene side af en v-søjle, og så ned langs den anden side på samme vis. Overskydende garn kan klippes af. Det løber ingen vegne.

Sådan hæftes enden i ribstrik
Hæft enden i ribkanten ved at trække den op igennem den ene side af en v-søjle og ned langs den anden side. Her er det klaret på indersiden, men for Back to Basic Huen skal garnet trækkes om på ydersiden og hæftes.

Garnenden i toppen

Det er ikke helt så vigtigt hvordan enden fra toppen hæftes, men det gøres nemmest ved at sy med maskesting. Jeg vil overlade ordet til Kimmie Munkholm, der har en glimrende video, der både viser hæftede ender i ribkanten og på bagsiden af glatstrik:

Afslut med en pompom

Jeg er ret glad for store pom pommer, især når det gælder chunky huer strikket i Malabrigo Rasta, men det er selvfølgelig en smagssag. Du kan f.eks. vælge en stor fin pelskvast i kunstig pels eller du kan lave en pom pom selv af den Rasta garn, der er tilovers efter at have strikket din hue. Uanset typen på din pom pom, så skal den sættes fast på huen. Tag et kig på mit blogindlæg, der beskriver min foretrukne metode til at fastgøren en pom pom til en strikket hue.

5 store pom pommer i kunstig pels
Store skønne Pom Bombs i kunstig pels – det sidste finishing touch til en perfekt hue.

Må det blive din første hue af mange

Jeg håber, at du har haft det sjovt med at strikke din første hue, og at du har fået mod på at prøve at strikke flere huer. Rasta huer er også utrolig velegnede til gavestrik, fordi de er hurtige at lave og flotte og lækre at have på. Jeg har flere danske hueopskrifter i webshoppen, og der findes rigtig mange spændende strikkeopskrifter til Rasta garnet på engelsk. Prøv at se hashtagget #malabrigorasta på Instagram.

Del meget gerne din fremgang og den færdige hue i Facebook gruppen Strikkeklubben. Der kan du også spørge om hjælp, hvis der er noget, der driller. Gruppen henvender sig primært til begyndere og letøvede strikkere, og jeg selv og en masse andre erfarne strikkere sidder parat til at hjælpe.

Familiemedlemmer fremviser huer, jeg har strikket i Malabrigo Rasta.
Fra venstre mod højre: Purlicious Huen i Violetta Africana, Bonny Braid Huen i Ivory, Purlicious i Sunset og Back to Basic Huen i Cian.

God Strikkelyst!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s