Kunsten at strikke rundt – en introduktion til rundstrik

Du har måske hørt begreberne fladstrik og rundstrik og undret dig over, hvad de betyder, eller måske er du godt klar over, hvad rundstrik er, men du har endnu ikke turdet prøve det. Så er dette indlæg skrevet til dig. Jeg vil introducere dig til de strikkepinde, som vi bruger, når vi strikker rundt, hvordan det virker, og hvordan du slår masker op, og til sidst vil jeg vise dig en strikkeopskrift på en hue, der er det perfekte projekt til dit første rundstrik.

Bare rolig, det er nemmere, end det ser ud.

Hvad er fladstrik og rundstrik?

Til venstre et strikkeprøve strikket fladt. Til højre begyndelsen på en hue strikket rundt.
Fladstrik resulterer i firkanter af strikket stof. Rundstrik resulterer i rør af strikket stof.

Næsten alle nye strikkere starter med at lære at strikke fladt på jumperpinde. Det er de pinde, der ser ud, sådan som folk tror strikkepinde ser ud. De er lange og lige og har en knop i den ene ende. Man starter med alle maskerne på venstre pind, og så strikker man maskerne over på højre pind, og når man er færdig med rækken, vender man arbejdet, så det, der var højre pind, bliver til venstre pind, og du strikker endnu en række på den anden side af stoffet. Når man strikker frem og tilbage på denne måde får man skabt firkanter af strikket stof. Det gør det nemt at lave projekter som karklude og tørklæder.

Du kan tilføje andre faconer til din fladstrik med indtagninger og udtagninger (fjernelse eller tilføjelse af masker, mens du strikker) for at producere for eksempel et trekantet sjal. Du kan også forvandle dine strikkede rektangler til rør ved at sy kanterne sammen og f.eks. skabe pulsvarmere og halsedisser, eller hvis du syr en del, endda trøjer.

Rundstrik er et alternativ, og for de fleste strikkere den foretrukne metode, når der skal strikkes noget, der involverer rør af strikket stof. Tænk på sokker, huer, sommertoppe, trøjer, handsker, benvarmere – med andre ord tøj! Ved brug af specielle strikkepinde kan man samle opslagskanten til en cirkel, og derefter strikker man i en spiral for at danne sømløse rør. Det er muligt at strikke hvad som helst fladt, hvis du foretrækker det, og sy det i form bagefter, men det er som regel nemmere og hurtigere at strikke tøjet rundt, fremfor fladt.

Der er grundlæggende to typer af strikkepinde, der bliver brugt til rundstrik: Strømpepinde og rundpinde.

Strikkepinde til rundstrik

Strikkepinde til rundstrik: rundpinde og strømpepinde.
Strikkepinde der bruges til rundstrikning: Rundpinde, enten med fast kabel eller udskifteligt kabel, og strømpepinde.

Rundpinde

Rundpinde består af to strikkepindespidser forbundet med et fleksibelt kabel (også kaldet en wire). Du bruger dem ved at slå rigeligt masker op til at fylde både kablet og pindene fra spids til spids, og så “samler du arbejdet” for at begynde at strikke dit rør. Det betyder, at længden af kablet har betydning. Ved almindelige jumperpinde er den mest relevante størrelse pindenes diameter, men til rundpinde skal du bruge pinde med den rigtige kombination af størrelse (diameter) og længde. Længden måles fra pindespids til pindespids, og generelt vil du bruge pinde, der er en smule kortere end den omkreds, du ønsker at strikke. Du kan købe rundpinde enkeltvis, der har et kabel med en bestemt længde (faste rundpinde), eller de kan købes som et sæt, hvor du får en række forskellige pindestørrelser og kabellængder (udskiftelige rundpinde), der kan sammensættes i alle mulige kombinationer af pindestørrelse og længde, så de passer til alle de projekter, du ønsker at strikke.

Rundstrik i Malabrigo Rasta garn
Rundstrik i dobbeltrib på 40 cm bambus rundpinde. Det er den længde, der bruges til at strikke huer. Garnet er Malabrigo Rasta, der er super velegnet til huestrik.

Rundpinde kan også bruges til at strikke fladt

Selvom du sikkert har lært at strikke fladt på jumperpinde, er det lige så nemt at strikke fladt på rundpinde. Det gør rundpindene mere alsidige end jumperpindene, at de kan begge dele. Faktisk er der rigtig mange strikkere, der udelukkende strikker med rundpinde, uanset hvad de strikker. Det er ikke til at vide, hvad du vil foretrække. Personligt kan jeg godt lide begge dele afhængigt af projektet. Hvis du strikker et stort fladt projekt, som f.eks. et tæppe, så vil jeg klart anbefale at bruge rundpinde med et dejligt langt kabel. Kablet kan nemt rumme hundredvis af masker, og det betyder at hovedparten af tæppets vægt kan ligge i dit skød, så du kan strikke uden en tung belastning på arme og håndled.

Fladtstrikket dobbeltrib strikket på rundpinde i Malabrigo Rasta garn.
Rundpinde bruges ikke kun til rundstrik – de kan også bruges til at strikke flade stykker. Kabellængden er mindre vigtig, når du strikker fladt.

Strømpepinde

Strømpepinde er korte og lige strikkepinde med to spidse ender. De fås i sæt med 4 eller 5 pinde. Det er ikke tilfældigt, at de kaldes for strømpepinde, for de er traditionelt blevet brugt til at strikke strømper. Man bruger strømpepinde ved at fordele maskerne på 3 eller 4 af pindene i et sæt, hvorefter arbejdet samles til en cirkel. Den ledige pind bruges til at strikke maskerne på den første pind, og når den første pind er tom, bruger du så den til at strikke fra den næste pind, og så fremdeles.

Eksempel på rundstrik på strømpepinde
Rundstrik på strømpepinde. Maskerne er fordelt på 3 eller 4 pinde. Det kræver lidt øvelse at håndtere de mange pinde, men der strikkes faktisk kun med 2 pinde ad gangen.

Strømpepinde egner sig godt til at strikke alt, der har en meget lille omkreds. Det er ting som sokker og vanter, og ikke mindst ærmer på trøjer. Der er dog alternativer til strømpepinde, når der skal strikkes småt rundt. Der findes forskellige strikkepinde, der er specielt designet til formålet, og så kan man også sagtens strikke småt rundt på rundpinde med et langt kabel, f.eks. ved at benytte et trick, der hedder magic loop. Det emne fortjener en artikel i sig selv, så det må vente til en anden gang.

Sådan slår du masker op på rundpinde

Det er ikke anderledes at slå masker op på rundpinde, end det er på almindelige strikkepinde, og du kan bruge dit foretrukne maskeopslag. Du slår maskerne op på den ene af rundpindens to pindespidser, og efterhånden som pinden fyldes med masker, skubber du maskerne over på kablet for at give plads til flere nye masker. Det er bedst at sørge for et semi-løst maskeopslag. Hvis du har en tendens til at slå for stramt op, så kan det være en idé at lave opslaget på en pind en størrelse større, end det du vil strikke med, og så overføre maskerne til den rigtige pindestørrelse bagefter. Du kan endda også, hvis du foretrækker det, slå maskerne op på en jumperpind, og så overføre dem til rundpinden bagefter.

Det, der er vigtigt, når du skal strikke rundt, er at antallet af masker, du slår op på rundpinden, passer til dens længde. Maskerne skal sidde naturligt på rundpinden hele vejen fra den ene spids til den anden. Der må hellere være lidt for mange masker til længden, end for få. Hvis det er nødvendigt at strække maskerne for at samle arbejdet, så kommer det ikke til at fungere godt. Hvis du strikker efter en opskrift, hvor der strikkes rundt, så vil opskriften fortælle dig hvilken størrelse og længde rundpind, der skal bruges, og hvilken garn opskriften er designet til. Du kan selvfølgelig sagtens udskifte garnet med en anden garn med tilsvarende løbelængde og strikkefasthed.

Sådan samler du arbejdet på rundpinde

Når du har slået maskerne op, er det tid til at samle arbejdet og begynde at strikke. Først skal du sikre dig, at alle masker vender den samme vej. De må ikke sno sig rundt om kablet.

Demonstration af hvordan det ser ud når arbejdet skal samles for at strikke rundt. Til venstre er vist hvordan det bør se ud, uden snoede masker, til højre hvordan det ikke skal se ud.
Det er vigtigt at tjekke, at maskerne ikke er snoet på pindene, inden du samler arbejdet for at strikke rundt. Kæden fra de opslåede masker skal ligge fladt på indersiden af rundpindens kabel. Læg mærke til, at maskerne fylder kablet fra spids til spids. Ved rundstrik er det vigtigt at bruge rundpinde med den korrekte kabellængde til projektet.

Tag strikkepindene i hænderne, således at den pind arbejdsgarnet sidder fast på er i din højre hånd, og den anden pind er i din venstre. Hold spidserne mod hinanden, og brug den højre pindespids til at strikke en retmaske i den første maske på den venstre pind. Sørg for at strikke med arbejdsgarnet (garnet der sidder fast i garnnøglet) og ikke den løse garnende. Du har nu samlet arbejdet! Placer en strikkemarkør på højre pind, før du strikker næste maske. Det er din omgangsmarkør, der hjælper dig med at tælle omgange. Hver gang du når til markøren, flytter du den fra venstre til højre pind, og så ved du, at du har strikket en hel omgang mere. Det er vigtigt at tælle sine omgange i rundstrik, ligesom det ofte er vigtigt at tælle sine pinde i fladstrik.

Arbejdet samles til at strikke rundt ved at holde pindetippene sammen og begynde at strikke.
Du samler arbejdet til rundstrik ved blot at strikke den første maske på venstre pind ved hjælp af arbejdsgarnet der sidder fast på masken på højre pind.

Her er en fin demonstrationsvideo fra Kimmie Munkholm, om hvordan man samler arbejdet, når der skal strikkes rundt.

Altid på retsiden af arbejdet

Når vi strikker, taler vi om arbejdets “retside” og “vrangside”. Hvis du strikker en beklædningsgenstand som f.eks. en sweater, så er ydersiden retsiden, og indersiden er vrangsiden. Når du derimod strikker et tørklæde, kan det være lidt mere besværligt at genkende ret- og vrangsiden. Alt efter mønsteret ser begge sider af stoffet sommetider identisk eller næsten identisk ud, mens det i andre tilfælde er tydeligt, at der er en smuk side beregnet til at blive vist til verden, retsiden, og en mindre smuk vrangside. Selv når de to sider ser næsten identiske ud, kræver de fleste mønstre, at du har styr på hvilken side, der er hvad.

Når vi strikker fladt, strikker vi på begge sider af arbejdet, for vi vender det hver gang, vi når slutningen af en pind. Når vi strikker rundstrik er det helt anderledes, for her strikker vi altid på retsiden af arbejdet, altså på ydersiden af det strikkede rør. Det gør en forskel for, hvordan man laver et bestemt strukturmønster. Lad mig give et eksempel. Her er instruktionerne til retstrik og glatstrik, som de strikkes henholdsvis fladt og rundt:

Instruktioner for retstrik og glatstrik når der strikkes fladt, og når der  strikkes rundt.

Undgå at strikke med vrangen vendt ud

I løbet af de første få omgange, når man strikker rundt, kan man risikere at glemme hvilken vej man strikker, hvis man lægger strikketøjet fra sig et øjeblik. Det lyder helt fjollet, men tro mig, det er sket for os allesammen. Det kan betyde, at man kan komme til at strikke på vrangsiden af arbejdet ved et uheld, og det vil skabe rod i dit mønster. Jeg har skrevet en artikel på min engelske blog om, hvordan du sikrer dig, at du strikker på retsiden af strikketøjet, når du strikker rundt. Jeg skal nok få den oversat til dansk på et tidspunkt.

Din første strikkede hue

Okay, det er tid til at prøve at strikke dit første rundstrikkede projekt! Jeg anbefaler at starte med en chunky hue. Det er et hurtigt og enkelt projekt, og du lærer alt det grundlæggende i rundstrik. Det er altid godt at lære nye teknikker på små projekter, og projekter strikket med tykt garn er færdige på ingen tid. Jeg har designet en super nem hue “Back to Basic Huen”, der er et perfekt projekt til din første hue.

Back to Basic Huen strikket i Malabrigo Rasta i farven Arco Iris. Et nemt og sjovt begynder strikkeprojekt.
Back to Basic Huen strikkes med Malabrigo Rasta garn, en tyk og lækker garn i 100% merino, på 9 mm rundpind med en kabellængde på 40 cm. Toppen af huen strikkes med strømpepinde, også i tykkelsen 9 mm.

Du kan købe et samlet “Min Første Hue” strikkekit med alt du skal bruge. For kun 370 kr får du:

  • Strikkeopskriften på Back to Basic Huen
  • 150 gram Malabrigo Rasta garn
  • ChiaoGoo Bambus Strikkepindesæt til Huer
    • 9 mm rundpind 40 cm
    • 9 mm strømpepinde (sæt med 5 stk)

Malabrigo Rasta garn er en letfeltet enkelttrådet garn i 100% merino uld. Det fede merinogarn er enormt taknemmeligt at strikke med, og det er ingen sag at få en jævnt strikket hue, der ser fantastisk ud. Det gør en forskel at have begyndervenligt garn. ChiaoGoo laver kvalitets strikkepinde og deres bambuspinde er rigtig gode til begyndere. De er gode at holde på, og de er knap så glatte, hvilket er en fordel, når man er ny strikker. Strikkeopskriften er lavet til begyndere, og den indeholder tips og links til Youtube videoer, der kan være en hjælp. Det er også en mulighed at købe strikkeopskriften uden garn og strikkepinde.

Rigtig god strikkelyst!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s