Sådan vinder du et garnfed til et garnnøgle i hånden

Bare rolig, det er ikke svært at vinde et garnnøgle, og det er faktisk meget hyggeligt. Jeg betragter det, som at sige goddag til sit garn. Du får en fornemmelse for garnets kvalitet og egenskaber, og du opdager, om der er nogen knuder eller andet irriterende undervejs.

Et garnnøgle kan vindes på ingen tid ved hjælp af en garnvinde og et krydsnøgleapparat, men det er halvdyrt udstyr, der kræver en del plads. Heldigvis behøver man ikke det store udstyr for at klare garnvindingen. Hvis man har lidt tålmodig kan det klares nemt med en gammeldags nøstepind eller endda helt uden udstyr.

Hvad er et garnfed?

Mange kvalitetsgarner og i særdeleshed håndfarvet garn, sælges i garnfed (sommetider kaldet et garnbundt) i stedet for de sædvanlige mere eller mindre runde garnnøgler. I et garnfed er garnet løst viklet til en stor ringformet løkke og derefter snoet ind i sig selv for at lave en pakke, der er nem at sende og opbevare. Når man snurrer fedet ud, så står man med en kæmpe løkke af garn, der skal vindes til et nøgle (en bold), før det kan strikkes med. De fleste fysiske garnbutikker tilbyder at vinde garnet, når du køber det, men hvis man køber håndfarvet garn online, eller f.eks. hos folk der spinder eller farver deres garn selv, så modtager man det i garnfed, og så må man i gang med at vinde selv.

2 fed garn: Malabrigo Rios i farven Arco Iris
2 fed Malabrigo Rios i farven Arco Iris. Garnfed fremviser de smukke farver bedre end et garnnøgle.

Hvorfor sælges garn i fed?

Som forbruger og strikker kan det godt virke irriterende, at der er noget garn, der sælges på en måde, hvor man ikke kan komme i gang med at strikke med garnet med det samme. Hvorfor i alverden gør de det ikke bare nemt for en? Men der er faktisk gode grunde til at sælge garn i fed i stedet for strikkeklare nøgler.

Garnfed fremviser farvespillet i håndfarvet garn

Håndfarvede garner sælges næsten altid i garnfed, og det er fordi, du meget bedre kan se farvespillet igennem hele garnbundtet, når det er i et fed, end når det er i et nøgle. I nøglet kan du kun se de yderste farver, så du har ikke en chance for at se om det er en semi-solid farve, eller om den varierer kraftigt igennem garnet. Det er en kæmpe fordel at kunne se mere af garnet og hvordan farverne spiller sammen, når man køber håndfarvet garn eller andet specielt garn.

Det er sundere for garnet at blive opbevaret i fed

Garn i et garnfed er afslappet og ustrukket, og det er sundest for garnet, når det skal opbevares. Garn der er vundet for stramt igennem længere tid vil påvirke din strikkefasthed, og garnet kan også miste elasticitet. Du behøver dog ikke være urolig for garn, du køber i nøgler. Her er det maskiner, der har vundet garnet, og garnfirmaerne har sikret sig, at det ikke er vundet for stramt. Når du køber garn hos en lille producent, f.eks. en der selv farver garn i køkkenet, så har de typisk ikke udstyret til at vinde garnet sådan. Derfor er det en god ide, at sælge det i fed, så den der skal strikke med garnet selv kan vinde garnet, kort før det skal bruges.

Garnvinding i hånden

Når et garnfed foldes ud, så står man med en stor uhåndterbar løkke af garn. Spred den ud på et bord, så du får et overblik, og find garnenderne og bind dem op. Garnet er typisk holdt sammen af små stykker snor eller garn 2-4 steder, så find dem og klip dem over.

Garnløkken skal holdes

Garnvinden

Garnløkken skal holdes mere eller mindre udspændt, imens du vinder garnet for at undgå, at det kludrer sammen. Den professionelle løsning er en garnvinde, der er en slags omvendt paraply, der kan justeres så den lige præcis holder garnet spændt ud, samtidig med den kan snurre rundt, imens du vinder.

Et ekstra sæt hænder

Hvis du ikke har en garnvinde, så er den næstbedste løsning et ekstra sæt hænder. Du skal bruge en kæreste, ven, nabo eller et barn, og så holder personen simpelthen hænderne op foran sig og løkken udspændt, imens du vinder på livet løs. Udfordringen ved den løsning er at finde en person med nok tålmodighed. Det er overraskende hårdt at holde hænderne frem for sig.

Uden hjælp

Det kan heldigvis også lade sig gøre at klare garnvindingen selv. Man kan f.eks. ligge garnløkken på et bord og placere en stor fotobog i midten, så at garnet ikke så nemt filtrer sammen, når der vindes. Da garnet ikke er spændt ud, skal man være forsigtig og løfte en omgang garn fri af gangen, og så vinde den. Et rigtig godt alternativ er at bruge to stole med høj ryg. Stolene kan trækkes fra hinanden sådan at garnløkken lige præcis er strukket ud. Jeg har gode erfaringer med den løsning. Hvis man er adræt, så kan man også bruge sine knæ. Sæt dig godt til rette i sofaen og træk fødderne op foran dig og brug knæene til at holde garnet udspændt. Det virker fint, men kun hvis man synes den siddestilling er behagelig.

Sådan bruger du en nøstepind / vindepind

Nøstepinden er et traditionelt skandinavisk redskab, der bruges til at vinde garnnøgler i hånden. Jeg forhandler en rigtig smuk og praktisk nøstepind i shoppen fra ChiaoGoo, som jeg selv har brugt i årevis.

Nøstepinden er i virkeligheden bare en smukt udskåret og slebet træpind. Den har et håndtag og en øvre del, hvor garnet vindes, og så er der typisk et par fordybninger over håndtaget, der gør det let at fastholde garnenden, når nøglet påbegyndes. Det gør, man ender med et nøgle, der har center-pull. Det betyder, at garnet kan tages fra begge ender af nøglet, så at man kan strikke enten udefra og ind, eller fra midten og ud. 

Bestem hvilken ende af garnløkken, du starter med, og vikl den nogle gange rundt om fordybningerne over håndtaget. Jeg er højrehåndet, så jeg foretrækker at holde nøstepinden i min venstre hånd og vinde med den højre. Før garnet op til midten af den øverste del af pinden og vind det nogle gange rundt om pinden. Derefter vindes der lidt på skrå, og begynd langsomt at dreje pinden i  hånden i den modsatte retning, så at garnet fordeles rundt. Stille og roligt vil det begynde at ligne et garnnøgle, som du kender dem. Det vigtige er, at du ikke vikler for stramt. Man skal have en let hånd, så at garnet ikke strækkes ud. Hvis du ender op med en hård bold, så har du vundet garnet for stramt, og det kan påvirke din strikkefasthed.

Når alt garnet er vundet, så fæstnes den løse ende, og garnkuglen kan trækkes af pinden. Midterenden er lige at gå til, da den har været fastholdt på pinden fra start af. Hvis der ikke skal strikkes fra midten, så proppes den ende bare ned i hulrummet.

Garnvinding helt uden hjælpemidler

Hvis du ikke har en nøstepind, så kan man bruge et eller andet, der minder om. Jeg har hørt at en køkkenrulle fungerer udmærket, selvom jeg har svært ved at forestille mig at den ligger godt i hånden imens. Man kan faktisk også klare jobbet helt uden nogen form for pind. Det allerførste fed jeg vandt selv, klarede jeg ved brug af mine hænder. Her er en video, der viser hvordan:

Det er hyggeligt at vinde garn

Jeg nyder altid at vinde garn i hånden. Det er en god måde at starte et projekt på. Du lærer garnet lidt at kende, og det føles så dejligt at røre ved garnet. Det er også en fordel, at man kan opdage eventuelle knuder undervejs, så man ikke får nogen irriterende overraskelser, imens man strikker. Hvis du støder på en knude, så stop garnnøglet der, og påbegynd et nyt.

Det kan godt tage lidt tid at vinde et garnnøgle i hånden, men det kræver ikke så meget opmærksomhed, så man kan sagtens vinde garn, imens man ser Netflix eller tv-avis. Sæt dig godt til rette og nyd processen.

God fornøjelse med garnvindingen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s