Forstærket hælklap på strikkepindene

Lær at strikke sokker – Del 2

Strikkeguide for begyndere: Lær at strikke sokker rundt, oppefra og ned på strømpepinde. Jeg skriver denne guide i forbindelse med, at jeg afholder Sok Amok Knitalongen fra 8. til 22. maj 2023. Her er andet afsnit, hvor jeg viser hvordan man strikker en forstærket hælklap. Der udkommer flere afsnit løbende frem til 22. maj.

Guiden tager udgangspunkt i strikkeopskriften Back to Basic Sokker, som jeg har designet.

Siden sidst

Sidst viste jeg hvordan man kom i gang med at strikke Back to Basic Sokkerne. Jeg viste det elastiske dobbelte krydsopslag og begyndelsen på ribkanten. Forhåbentlig er det lykkedes alle at komme igennem den del og videre til at strikke skaftet, og det er bare glatstrik derudaf. Fortæl mig endelig, hvis der mangler noget hjælp til denne del, jeg ikke har tænkt på.

Skaftet skal være lige så langt, som du synes er rart. Jeg har strikket skaftet ca. 12,5 cm fra opslagningskanten, inklusive 3 cm ribkant.

Klargør til at strikke hælklappen

Når skaftet er så langt, som du gerne vil have det, så er det tid til at opdele sokkens masker i hælmasker og vristmasker. Der opdeles fifty-fifty, og hælmaskerne skal være centreret omkring omgangsmarkøren. Flyt maskerne på pindene, så at den halvdel af maskerne, som hælklappen skal strikkes over, er på en enkelt strømpepind. Den anden halvdel af maskerne, der udgør vristmaskerne, er fordelt på to andre strømpepinde, og de skal hvile (det vil sige ignoreres), imens hælklappen strikkes. Den sidste maske, der er strikket skal være den sidste vristmaske inden den første hælmaske.

Grib en fjerde strømpepind og strik hælklappen fladt, frem og tilbage. Den første pind er en retpind. Derefter vendes strikketøjet, og der strikkes på vrangsiden. Dernæst retsiden, efterfulgt af vrangsiden, og så fremdeles.

Forstærket hælklap

Den forstærkede hælklap er min favorit sokke og strømpe hæl. Den er slidstærk og holder derfor godt i brug. Jeg synes den er pæn, og så er den er super enkel, idet den består af kun 2 pinde, der gentages.

  • Pind 1 (retsiden): * 1 la-gb, 1 r ; gentag fra * pinden ud
  • Pind 2 (vrangsiden): 1 la, strik vr pinden ud
Her ses hælklappen af Back to Basic Sokken, strikket i Malabrigo Ultimate Sock i farven Arco Iris. Det er i virkeligheden en vævestriksteknik, og det giver et ekstra tæt og tykt stof på hælen.

Jeg har lavet en video, der viser de første par pinde af hælklappen:

En vigtig detalje er, at den første maske på hver pind tages løst af. Det skaber det, vi kalder for en lænkekant langs siderne af hælklappen. Det gør det dejligt nemt senere, når der skal samles masker op til kilerne.

Her ses den ene af hælklappens lænkekanter, der er dannet ved at den første maske på hver pind er taget løst af. Hver af de her langstrakte masker skal sidenhen samles op og bliver dermed til kilemaskerne.

Hælklappens længde

I strikkeopskriften har jeg foreslag til hvor lang hælklappen bør være til forskellige skostørrelser. For de fleste er ca. 5 cm helt fint. Hvis du er i tvivl, så kan man, når man har strikket et godt stykke af hælklappen, prøve sokken på. Hælklappen skal dække bagsiden af hælen, men ikke undersiden. Det næste der skal strikkes er hældrejningen, der drejer ind under hælen. Det gøres med vendepinde, og det viser jeg hvordan man gør i næste afsnit af guiden.

Næste del udkommer torsdag d. 11. maj.

God Strikkelyst!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s