Lær at strikke sokker – Del 3

Strikkeguide for begyndere: Lær at strikke sokker rundt, oppefra og ned på strømpepinde. Jeg skriver denne guide i forbindelse med, at jeg afholder Sok Amok Knitalongen fra 8. til 22. maj 2023. Her er tredje afsnit, hvor jeg viser hvordan man drejer hælen med vendepinde. Der udkommer flere afsnit løbende frem til 22. maj.

Guiden tager udgangspunkt i strikkeopskriften Back to Basic Sokker, som jeg har designet.

Siden sidst

Sidst viste jeg de første par pinde af hælklappen, og siden da har jeg strikket hælklappen færdig. I den mindste skostørrelse er der i alt 14 gentagelser af hælklappens 2 pinde.

Hælklappen er strikket, nu skal hælen drejes.

Hælen drejes med vendepinde, der strikkes fladt henover hælklappens masker.

Vendepinde

En vendepind er en strikket pind, der er kortere end de øvrige strikkede pinde. Den enkleste form for vendepind laves ved simpelthen at vende arbejdet, inden du når til enden af strikkepinden, og så strikke den modsatte vej. Vendepinde er en simpel teknik til at formgive strikketøj. De giver dig mulighed for at tilføje ekstra længde af stof til dele af dit strikketøj. Det kan bruges til at forme nakken på trøjer, hælene på sokker, tilpasse brystområdet eller måske tilføje en rundet kant på en kappe eller et sjal.

I back to Basic Sokken bruger vi den absolut mest simple vendepind – der vendes helt uden at gøre noget. Det skaber et hul i strikketøjet, der hvor der er blevet vendt, men hullerne lukkes nemt med indtagninger på den efterfølgende pind.

De to indtagninger, man skal bruge er

  • 2 ret sammen mod venstre
  • 2 vr sammen

Video

Jeg har lavet en video, der viser hældrejningen, inklusive de to indtagninger. Husk at videoen kan sættes i sowmotion, hvis der er noget, der går lidt for stærkt.

Strik til sidste maske før hullet

Jeg vil fremhæve, hvad der menes, når der i opskriften står strik ret eller vrang til 1 maske før hullet. Hullet er det ekstra store mellemrum imellem to masker, der opstår det sted, hvor man har vendt sin vendepind. Det ser sådan her ud:

Her har jeg strikket hen til 1 maske før “hullet” på vrangsiden af arbejdet. Det store mellemrum er nemt at genkende, og det lukkes ved at strikke masken før hullet og masken efter hullet sammen med en indtagning.

Hælen tager hurtigt form

Allerede efter de 4 første vendepinde kan man tydeligt se hælen dreje.

Den færdige hæl

Et styks færdigstrikket hæl.

Næste del udkommer fredag eftermiddag, d. 12. maj, hvor jeg viser hvordan man samler masker op langs hælklappens kanter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s