Lær at strikke sokker – Del 1

Strikkeguide for begyndere: Lær at strikke sokker rundt, oppefra og ned på strømpepinde. Jeg skriver denne guide i forbindelse med, at jeg afholder Sok Amok Knitalongen fra 8. til 22. maj 2023. Der vil udkomme flere afsnit løbende over de næste to uger, og de fleste vil kunne følge med, hvis de strikker 30 minutter hver dag.

Guiden tager udgangspunkt i strikkeopskriften Back to Basic Sokker, som jeg har designet. Det vil være en fordel at købe strikkeopskriften og printe den ud, og bruge denne guide til at lære at forstå strikkeopskriften. Det vil give et stærkt fundament for at følge en hvilken som helst sokkeopskrift efterfølgende.

Guiden her er skrevet til nye strikkere, men jeg antager, at du allerede har lært at slå masker op, og at du kan strikke ret og vrang og kende forskel på de to. Jeg antager også, at du ved, hvad det vil sige at strikke rundt, og måske har du endda prøvet det på rundpind. Hvis du er i tvivl om hvad det vil sige at strikke rundt eller at strikke fladt, så læs min introduktion til rundstrik.

Her kaster vi os så ud i at strikke rundt på strømpepinde, hvilket er en af flere metoder til at strikke noget, der har en lille omkreds.

Sokkens Anatomi

Det er meget lettere at strikke en sok, hvis man forstår hvordan sokken er opbygget, og hvis man kender sproget, der beskriver sokkens forskellige dele. Det betyder både, at man kan læse strikkeopskrifterne bedre, og at man har en forståelse for den del af sokken, man er i gang med at strikke.

I denne guide strikker vi sokker rundt, oppefra og ned. Det vil sige vi starter med ribkanten og ender med tåen. (Det er i øvrigt også muligt at strikke sokker fra tåen og op.) Man starter altså med at slå masker op til ribkanten, og hvis det antal masker, der slås op, udgør 100 % af maskerne, så vil det generelt være sådan at maskeantallet er uforandret hele skaftet. Dernæst opdeles sokken i to dele, hvor 50 % af maskerne er hælmasker, og 50 % er vristmasker.

Vristmaskerne sættes til at hvile, imens der strikkes kun på hælmaskerne. Det foregår ved at strikke fladt, frem og tilbage. Når hælklappen er lang nok til at dække hælen, så skal hælen drejes. Det gøres med vendepinde. Det er ofte her, at folk står af og opgiver sokkestrik, men det er ikke så svært, når man først får det lært, og jeg er sikker på, jeg kan få jer sikkert igennem også denne del.

Dernæst samles der masker op langs siden af hælen og der strikkes nu rundt over alle maskerne, dvs. hælmasker, kilemasker og vristmaskerne, der har ventet på igen at blive taget i brug. Der er nu flere masker end ved opslaget, men kilemaskerne reduceres med indtagninger indtil der igen er de oprindelige 100 % af de opslåede masker tilbage. De er fordelt på 50 % sålmasker og 50 % vristmasker, der tilsammen udgør foden af sokken. Foden og skaftet har altså lige mange masker. Når foden af sokken er næsten lige så lang som foden, der skal have den på, laves der tåindtagninger, og til sidst lukkes tåen med maskesting.

Introduktion til Back to Basic Sokken

Det skal du bruge: Garn og strikkepinde

Inden vi kan gå i gang med at strikke, skal vi have garn og strikkepinde parat. Der skal bruges et sokkegarn, gerne i en god kvalitet, med en løbelængde på 350-420 meter per 100 gram, og en strikkefasthed på 30 masker per 10 cm. Det er informationer, du kan læse på garnets banderole.

Garn

Jeg anbefaler Malabrigo Ultimate Sock, som jeg forhandler i min webshop. Det er et stærkt og ultrablødt garn, der er spundet på 75 % superwash merino og 25 % nylon. Det er håndfarvet og meget smukt, og farvevariationerne gør, at det også er spændende at strikke de ellers lidt kedelige dele af sokken, hvor der bare strikkes rundt i glatstrik. Som de fleste håndfarvede garner leveres Ultimate Sock i et garnfed, hvilket betyder at garnet skal vindes til et nøgle, før man begynder at strikke. Du kan lære hvordan man gør her.

Malabrigi Ultimate Sock garn er håndfarvet i Peru og fås både i flerfarvede og semisolide farver. Selv de næsten ensfarvede har masser af spil i farverne.

Et mere budgetvenligt alternativ kunne f.eks. være Aloe Sockwool fra Hjertegarn, men der er masser af andre gode muligheder, og din lokale garnbutik kan helt sikkert hjælpe med et godt alternativ. Det er vigtigt at løbelængden og strikkefastheden passer, og det er en fordel hvis hovedbestanddelen af fiberen er merinould eller andet uld, der er kradsefrit, så man kan holde ud at have sokkerne på bare fødder. Der skal også helst være en smule nylon, polyamid eller tilsvarende blandet i garnet, så at sokkerne ikke bliver slidt hul i med det samme. Dernæst er det en kæmpe fordel hvis de kan tåle vask, enten almindelig vask eller i det mindste på uldprogram. Jeg anbefaler ikke akrylgarn. Vores fødder skal kunne ånde! Garn af rigtig uld er også nemmere at strikke med. Hvis du er uldallergiker så ville jeg kigge efter et strømpegarn med en bambusblanding.

Strømpepinde

Strømpepinde er den klassiske løsning på at strikke rundt med en lille omkreds, og derfor har jeg valgt at skrive guiden til strømpepinde. Hvis du foretrækker f.eks. magic loop på en lang rundpind, så gør du bare det. Du kan sagtens følge guiden alligevel.

Du skal bruge 5 stk strømpepinde. Hvis du strikker med Malabrigo Ultimate Sock garnet, så passer strikkefastheden på 30 masker for de fleste strikkere med pind 3 mm. Hvis du strikker med et andet garn så tjek informationen på banderolen for at se hvilken pindestørrelse, der svarer til 30 masker per 10 cm.

Strømpepinde er den klassiske løsning på at strikke småt rundt. Ved at fordele maskerne på flere pinde kan man strikke rundt med en arbitrært lille omkreds.

Jeg forhandler ChiaoGoo Rustfrit Stål 15 cm Strømpepinde, så hvis du mangler pinde, kan du købe hos mig. Det er rigtig gode strikkepinde. Ellers skal du bare bruge, hvad du har. Hvis du er ny strikker, er det meget normalt at være lidt nervøs for, at maskerne glider af pindespidserne. Har du det sådan, kan det være en fordel at vælge bambuspinde i stedet, da der er lidt mere gnidningsmodstand.

Markører og andre småting

Et godt elastisk opslag til sokker

I strikkeopskriften Back to Basic Sokker foreslår jeg at bruge et elastisk dobbelt krydsopslag. Jeg har valgt det opslag af to grunde. For det første, så minder det om det almindelige krydsopslag, som typisk er det første opslag, nye strikkere lærer. For det andet, så er det skønt elastisk og derfor meget velegnet til ribkanten på sokker. Jeg synes derfor I skal give det et forsøg, for det er et rigtigt godt opslag at lære, men hvis I af en eller anden grund ikke har mod på det, eller bare ikke kan få det til at virke, så kan I sagtens slå op med det almindelige krydsopslag. Sørg dog for at opslaget ikke bliver for stramt.

Undgå at lave et stramt opslag

Et løst opslag handler om afstanden imellem maskerne, mere end det handler om størrelserne på maskerne. Derfor virker det ikke særlig godt at f.eks. slå op på en større pind. Den bedste måde at sørge for afstand imellem opslagsmaskerne er med tommel og pegefinger. Idet man strammer den nyeste maske til, så holdes tommel og pegefinger på pinden imellem den forrige maske og den nye maske, sådan at der opstår lidt ekstra garn og plads imellem de to masker. Derefter kan den nye maske skubbes hen til de andre færdige masker og man kan lave en til. Selve størrelsen på maskerne skal selvfølgelig heller ikke være for stram, men så længe at maskerne glider frit på pindene, så er det godt nok. Dette fif virker både for det almindelige og det elastiske dobbelte krydsopslag.

Et løst opslag handler om afstanden imellem maskerne.

Elastisk Dobbelt Krydsopslag

Jeg viser, hvordan man laver det elastiske dobbelte krydsopslag. Det er et rigtig godt opslag til sokker.

Sådan samler du arbejdet for at strikke rundt på strømpepinde

Når du har slået maskerne op, er det tid til at fordele maskerne på fire af de fem strømpepinde. Fordel maskerne, så der er ca. lige mange på hver af de fire pinde. Det gøres helt simpelt ved at løfte maskerne fra en pind til en anden, en af gangen. Dernæst skal arbejdet samles, så man strikker rundt i en cirkel. Det vil sige, at den sidste maske der blev slået op, skal forbindes med den første maske, der blev slået op.

Læg strømpepindene på bordet foran dig, sådan at de danner en firkant. Pinden med den første maske skal vende hen mod dig og være til venstre for den pind, der har den sidst opslagne maske. Den sidste maske kan kendes på, at garnet, der strikkes med, sidder fast i den. Sørg for at alle masker vender samme vej med “knuderne” vendt ind mod midten af firkanten. Der må ikke være masker, der snor sig rundt om pindene. Når det hele vender rigtigt kan du samle de to pinde op, der har de to masker, der nu skal forbindes: Pinden med den første maske i venstre hånd, og pinden med den sidste maske i højre hånd.

Sådan ser det ud når det hele vender rigtigt, og du er klar til at samle arbejdet.

Arbejdet samles ved at strikke ind i den første maske på venstre pind og skabe en ny maske med arbejdsgarnet, der jo sidder fast på den højre pind. Jeg foretrækker at vente med at bruge den femte strømpepind indtil jeg har strikket i hvert fald 3-4 masker direkte fra den venstre pind til den højre. Derefter griber jeg den 5. pind og strikker videre på den. Det er svært at forklare, så jeg har selvfølgelig også lavet en video. Videoen viser både, hvordan maskerne fordeles, og hvordan den første omgang strikkes.

Fortsæt med ribkant og glatstrik

Det næste stykke af sokken er forholdsvist simpelt. Der skal strikkes rundt og rundt. Først en ribkant på 3-4 cm. Dernæst skaftet som er i glatstrik. Strikkeopskriften kommer med forslag til hvor langt skaftet skal være til forskellige skostørrelser, men det er din sok, og du skal bare strikke den i den længde du synes. Det samme gælder ribkanten. Foretrækker du en kortere eller længere ribkant, så er det lige så fint.

Sig til, hvis I har nogen problemer!

Jeg er her for at hjælpe, så hvis I har nogle problemer med sokkens første del, så sig endelig til: Meld jer ind i Facebook Gruppen Strikkeklubben og lav et opslag med dit spørgsmål. Så får de andre deltagere af knitalongen nemlig også glæde af svaret. Alternativt, hvis I har en offentlig profil på Instagram, kan I lave et opslag der med hashtagget #SokAmok2023 og tagge mig @strikmedhenni.shop (ellers får jeg ikke besked om opslaget). Det er selvfølgelig også en mulighed at stille spørgsmål direkte i kommentartråden her på bloggen.

Næste del af guiden udkommer onsdag d. 10. maj om eftermiddagen.

God Strikkelyst!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s