Lær at strikke sokker – Del 6

Strikkeguide for begyndere: Lær at strikke sokker rundt, oppefra og ned på strømpepinde. Jeg skriver denne guide i forbindelse med, at jeg afholder Sok Amok Knitalongen fra 8. til 22. maj 2023. Her er sjette afsnit, hvor jeg viser, hvor lang foden skal strikkes og de efterfølgende tåindtagninger. Der udkommer flere afsnit løbende frem til 22. maj.

Guiden tager udgangspunkt i strikkeopskriften Back to Basic Sokker, som jeg har designet.

Siden sidst

Sidst viste jeg, hvordan man strikker kileindtagningerne, og siden da har jeg strikket foden, der er strikket i helt almindelig glatstrik.

Sokkefodens længde bør tilpasses din fods faktiske mål. Mål din fodlængde ved at stille dig ovenpå et målebånd, så du får målt hele undersiden af foden. Sokkefoden skal være samme længde eller 1 cm mindre end din fod. Min fod måler ca. 23 cm fra hæl til det yderste af storetåen, og ca. 22 cm til den næstlængste tå. Jeg synes, det fungerer godt for min fod at tilpasse strikkede sokker efter den næstlængste tå, men vores fødder er forskellige, og sokken skal nok sidde fint indenfor et par cm.

Fodlængden måles nemmest ved at stille sig ovenpå et målebånd. Mål fra hæl til tå.

Der beregnes ca. 3,75-4 cm til tåindtagningerne. Det betyder at tåindtagningerne skal påbegyndes når sokkefodens længde, målt fra bagsiden af hælen, er ca. din fodlængde minus 3,75 cm. I mit tilfælde bør sokkefodens længde være et sted imelem 18 og 19 cm i afslappet tilstand. Hvis jeg trækker ud i stoffet, måler det 20-20,5 cm.

Jeg påbegynder mine tåindtagninger når sokkefoden måler mellem 18 og 19 cm, fordi min fod måler 22-23 cm.

Sokkefodlængden behøver ikke være så præcis, bare den ender med at være lidt mindre end fodens længde. De to sokker må tilgengæld meget gerne være præcis lige lange i fødderne, så noter gerne hvor mange omgange, der er strikket på sok 1, så sok 2 kan blive strikket i samme længde.

Tåindtagninger

Når sokkefoden er den ønskede længde (minus tåen), så skal sokken klargøres til at strikke tåindtagninger. Det gøres ved at inddele sokken i to halvdele, vristmaskerne på den ene side og sålmaskerne på den anden side. Hvis du strikker på strømpepinde kan du med fordel omfordele maskerne, så at alle sålmasker er på to af pindene, og alle vristmaskerne er på de to andre pinde. Brug omgangsmarkøren som udgangspunkt til at finde ud af hvilke masker, der hører til hvilken del. Omgangsmarkøren har hidtil markeret masken til venstre for midten af hælen. Opdel sokkens masker i 4 lige store dele, startende med første maske i omgangen.

Fordel maskerne så der er lige mange masker på hver pind, 2 pinde har sålmaskerne og 2 pinde har vristmaskerne. Der skal laves 4 indtagninger per indtagningsomgang – 1 maske væk fra sål/vrist skellet på begge sider. Indtagninger til højre for skellet er højreindtagninger, dvs 2 ret sammen mod højre. Indtagningerne til venstre for skellet er venstreindtagninger,dvs 2 ret sammen mod venstre.

Flyt nu omgangsmarkøren så den markerer første sålmaske. En omgang begynder altså nu med sålmaskerne. Så er alt parat til tåindtagningerne. I starten foretages der indtagninger på hver anden pind. Indtagningerne foretages omkring skellet mellem sål- og vristmaskerne, 1 maske væk fra skellet. Det er altid en højreindtagning på højresiden af skellet og en venstreindtagning på venstresiden. Jeg synes det letteste er at opdele omgangen i to halvdele, sålen og vristen for sig.

Indtagningsomgang, sålen: 1 r, 2 r sm mod venstre, strik ret til de sidste 3 m af sålen, 2 r sm mod højre, 1 r.

Og vristen: 1 r, 2 r sm mod venstre, strik ret til de sidste 3 m af vristen, 2 r sm mod højre, 1 r.

Den næste omgang, omgang 2, strikkes alle masker ret. De to omgange gentages det antal gange der står i opskriften for den størrelse, du strikker, hvorefter indtagningsomgangen gentages alene, yderligere nogen gange. Til slut er der blot 16 masker tilbage i alt: 8 sålmasker og 8 vristmasker.

Jeg har lavet en video, der forklarer det hele:

Sådan ser det ud efter at tåindtagninger på hver anden omgang er klaret. Herefter er det indtagninger på hver omgang. Den gule omgangsmarkør markerer kolonnen med første sålmaske, og det er angivet hvilken type indtagning der foretages på hver side af skellet mellem sål og vristmasker.

Det eneste der mangler nu er aflukning af tåen med maskesting. Kommer torsdag d. 18. maj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s