Lær at strikke sokker – Del 5

Strikkeguide for begyndere: Lær at strikke sokker rundt, oppefra og ned på strømpepinde. Jeg skriver denne guide i forbindelse med, at jeg afholder Sok Amok Knitalongen fra 8. til 22. maj 2023. Her er femte afsnit, hvor jeg viser, hvordan man strikker kileindtagningerne. Der udkommer flere afsnit løbende frem til 22. maj.

Guiden tager udgangspunkt i strikkeopskriften Back to Basic Sokker, som jeg har designet.

I sidste afsnit samlede vi masker op langs hælklappens sider til kilerne, og nu er det tid til at strikke kilen og ikke mindst kileindtagningerne.

Kilerne

Kilerne er de trekantede stykker stof på begge sider af sokken, imellem hælklappen og vristen. Det er på dette sted at sokken er aller bredest, idet en omgang går fra midt under hælen, op langs hælklappen og henover vristen, og det samme på den anden side. Alt efter hvilken størrelse du strikker, så har du 20-22 masker mere på dette tidspunkt, end da du slog masker op til start.

Prøv at lade øjet følge en halv omgang rundt på sokken her ved at følge en farvet stribe fra midt under hælen, op parallelt med hælklappens kant, henover de tydelige indtagninger der afslutter kilen, og henover vristen til toppen af foden.

Kile indtagninger

Kilen skal gradvist blive mindre og mindre, indtil der igen er det samme antal masker, som der var på skaftet. Foden og skaftet har lige mange masker på en standard sok.

I sidste afsnit sluttede vi af med at placere strikkemarkører imellem vristmasker og kilemasker på begge sider af sokken. Det ser sådan her ud:

Klar til kileindtagninger. Strikkemarkørerne er placeret, så de adskiller vristmaskerne fra kilemaskerne.

Der er 2 forskellige omgange i den her næste del. På omgang 1 indtages der masker. Der laves en indtagning i hver side: 1 maske før den første markør laves indtagningen 2 ret sammen mod højre, og 1 maske efter den anden markør laves indtagningen 1 ret sammen mod venstre. Alle øvrige masker strikkes ret. Når omgangen er slut er der altså 2 masker færre end før. På omgang 2 strikkes alle masker ret.

Her er en video, der viser kileindtagningerne:

Her er jeg næsten færdig med kileindtagningerne.

De to omgange gentages indtil maskeantallet er reduceret til det samme antal masker, som der oprindeligt blev slået op. Det betyder i alt 10-11 gentagelser alt efter hvilken størrelse, der strikkes.

Herefter er det almindelig glatstrik resten af foden, indtil den er lang nok til at begynde indtagningerne til tåen. Det vil sige, at alle masker strikkes ret. Mål længden af foden ved at stille dig ovenpå et målebånd og mål fra hæl til tå. Sokken, målt fra hælen langs foden skal måle fodens længde minus 3,75 cm – så er det tid til tåindtagninger.

Næste afsnit viser, hvordan tåindtagningerne laves, og det udkommer på tirsdag d. 16. maj. God Strikkelyst!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s