Sådan retter du fejl i strikketøjet ved at tabe en maske med vilje

Grundlæggende er der tre metoder til at rette dine strikkefejl: du kan strikke baglæns en maske ad gangen, du kan trevle op, eller du kan tabe en maske med vilje for at bevæge dig lodret ned igennem strikketøjet for at rette en fejl. I denne guide vil jeg vise dig den tredje metode, drop-down-to-fix. Du skal bruge en hæklenål eller en reparationsnål.

Først vil jeg kigge på, hvornår du bør vælge denne metode til at rette strikkefejl, og hvornår du skal undgå at bruge den. Derefter vil jeg vise hvordan det gøres i det simple tilfælde, hvor det er en enkelt maske der skal rettes. Så skriver jeg lidt om redskaberne, der skal bruges, og til sidst vil jeg vise nogle super gode videoer, om hvad man gør i mere komplekse situationer. Her er en oversigt over de emner, jeg behandler:

Hvornår skal man tabe en maske med vilje?

Når en tabt maske får lov at løbe, så løber den lodret nedad i strikketøjet og ødelægger maskerne i kolonnen en ad gangen, uden at påvirke resten af strikketøjet. Det kan udnyttes til at rette en maske, der er blevet strikket forkert, men først opdaget senere. Tricket er at strikke videre til man igen er lige over en forkert strikket maske, og så kan man lade masken ovenover fejlen falde af pinden og lade den forsigtigt løbe ned til fejlen. Derefter kan man rette den forkerte maske og genskabe maskerne i kolonnen. Voila! Hvis du har lært, hvordan man samler en tabt maske op igen, så har du faktisk allerede lært den her metode.

Drop-down-to-fix-metoden er perfekt, når du for eksempel opdager en retmaske, der skulle have været en vrangmaske mange rækker nede, eller endda bare et par rækker, men i et projekt med mange masker. Med de to andre metoder til at rette fejl, så skal du optrevle samtlige masker imellem der hvor du er nået til, og der hvor fejlen er, for så at strikke de samme masker igen, men ved at tabe en maske, så kan du nøjes med at skulle genskabe maskerne i samme kolonne ovenover fejlmasken.

Forestil dig, at du har strikket en enkelt maske forkert, 10 pinde tidligere i et projekt med 300 masker på pindene. Der vil være 2700 til 3000 masker imellem dig og fejlen, der skal strikkes om. Det er udelukket at strikke baglæns 3000 masker, fordi bare tanken er nok til at få enhver til at græde og smide strikkepindene fra sig. Det er bestemt en mulighed at trevle strikketøjet op, helst med en livline, men det er stadig temmelig træls at skulle strikke de 10 pinde en gang til. Hvor lang tid tog det i første omgang? Det kan nemt ødelægge både humør og motivation. Da jeg stadig var nystrikker, og jeg opdagede en fejl, så gad jeg aldrig at rette den, så jeg strikkede bare videre. Men så et par pinde senere, dukkede min indre perfektionist op, og jeg fotrød, og så var der endnu flere pinde, der skulle strikkes om. Drop-down-to-fix ændrede fuldstændig mit forhold til strik. Pludselig er det 10 masker, der skal rettes i stedet for 3000, og en forkert maske kan rettes på minutter i stedet for timer. Det gjorde jeg fik meget mere mod på at prøve nye og sværere ting, for når først man har lært at rette fejl, så er man ikke så bange for, at de sker.

Her er et eksempel på den type fejl, der bedst rettes ved at tabe en maske med vilje. Kan du spotte fejlen? Det er en enkelt maske omkring 8 pinde nede, næsten lige under det sted hvor det røde kabel møder pindespidsen på rundpinden. Der mangler en vrangmaske, og det forstyrrer diamant brokade mønsteret.

Kan man rette fejl, der involverer flere masker?

Ofte, når vi laver en fejl, så er det ikke bare en enkelt maske, der skal rettes fra ret til vrang eller omvendt. Hvis vi har talt forkert, så vil det typisk være en hel sektion af mønsteret, der er blevet skubbet. Det er derfor, det er en rigtig god ide at bruge strikkemarkører til at hjælpe dig med at tælle masker og holde styr på mønsteret, så du opdager dine fejl tidligt. Når du opdager en fejl tidligt, så kan du nøjes med at strikke baglæns nogle få masker, og så strikke videre. Når du derimod opdager en fejl meget længere nede i strikketøjet, så skal du vurdere, om du kan rette den med drop-down-to-fix, eller om det er bedre at trevle op til ned forbi fejlen, og strikke hele stykket efter fejlen en gang til.

Det er absolut muligt at rette fler-maske fejl ved at lade maskerne ovenover løbe ned til fejlen. Det kræver dog lidt mod. Her er det en modig strikker, der fikser en snoning, der var drejet den gale vej.

Hvis fejlen kun berører nogle få masker ved siden af hinanden, så kan du sagtens lade de øverste masker fra alle de berørte kolonner falde af pindene på samme tid, og lade dem løbe ned til de forkerte masker. Derefter rettes alle maskerne i en række med hæklenålen, og du arbejder dig op igennem søjlen igen. Jeg vil ikke lyve – det kan være lidt skræmmende at lade 5 masker glide af pindene og se et helt stykke blive trevlet op. Men, det er meget nemmere, end det ser ud. Hvis du har prøvet at rette en enkelt kolonne med drop-down, så kan du sagtens klare 3 kolonner på en gang, og hvis du kan klare 3, så kan du også klare 5. Det skal nok gå. Hvis du er bekymret, så kan du eventuelt indføre en livline i rækken under fejlen. Det vil forhindre at de tabte masker løber længere ned end tilsigtet, og hvis det hele går grueligt galt, så kan du trevle op til livlinen. Så er du ikke værre stillet end hvis du havde valgt den metode til at rette fejlen i første omgang.

Hvornår skal man IKKE bruge den her metode

Der er situationer, hvor det kan være fristende at bruge drop-down-to-fix, men hvor det i virkeligheden er en bedre ide at trevle op. Det gælder typisk, når fejlen drejer sig om glemte indtagninger eller udtagninger. Når du retter en vrang til en ret, så bruger du nogenlunde samme mængde garn, så det påvirker ikke din strikkefasthed, og derfor er rettelsen usynlig. Men, hvis du i stedet har glemt to indtagninger, og du retter det ved at lade to masker løbe ned til fejlen, i stedet for at trevle op, så vil der være ekstra garn til overs, og dit strikketøj vil efterfølgende se løst ud på det sted. Alt efter din personlige strikkefasthed, så kan du måske godt slippe af sted med at droppe ned og korrigere en enkelt indtagning eller udtagning, uden at det ser grimt ud, men det er ikke nogen god ide, hvis der er tale om mere end en enkelt udtagning/indtagning. Jeg anbefaler at bruge strikkemarkører til at markere hvor du skal lave indtagninger og udtagninger, så at du ikke glemmer dem.

Sådan retter du en enkelt maske fra vrang til ret eller omvendt

Den nemmeste type fejl at rette med drop-down-to-fix-metoden er en enkeltmaske-fejl, dvs. at ændre en enkelt vrangmaske til en retmaske eller en retmaske til en vrangmaske. Som jeg skrev tidligere, hvis du har lært at fange en tabt maske, der er løbet lidt, og kan få den tilbage på pinden, så har du faktisk allerede lært, hvordan du gør. Det kan godt klares ved at bruge strikkepindene, men det er meget nemmere med en hæklenål eller en reparationsnål, designet til formålet. Jeg starter altid med at markere den maske, der skal ændres, enten med en lille garnrest eller en maskemarkør, der kan åbnes og lukkes.

Du strikker videre som normalt, indtil du er lige ovenover den maske, der skal rettes, og så lader du masken falde af pindene og lader den løbe til rækken lige under fejlen. Der skabes en form for stige ned, hvor hvert trin svarer til en maske, der skal laves om, begyndende med det nederste trin. Maskerne genskabes en ad gangen med hæklenålen eller reparationsnålen. Jeg har lavet en lille video, der viser hvordan det gøres.

Sådan retter du strikkefejl i retstrik

Det er lidt mere kompliceret at rette fejl med drop-down-to-fix i retstrik, fordi man i hver række skal skifte imellem at genskabe en retmaske og en vrangmaske. Her er en video fra VeryPink Knits, der viser hvordan man samler en tabt maske op i retstrik, uden at behøve at vende strikketøjet om for at genskabe vrangmaskerne. Husk det er fuldstændig det samme, om du taber en maske ved et uheld, eller om du gør det med vilje for at rette en fejl.

Videon er på engelsk, men jeg håber, den er jer til gavn alligvel.

Staci demonstrerer,hvordan man kan lave en vrangmaske med hæklenålen ved at flytte det næste trin i garnstigen foran den aktive maske, og så gå igennem masken med hæklenålen bagfra for at fange trinnet. Alternativt kan du gøre som jeg viste i min video, og vende strikketøjet, så du kan lave en retmaske fra den anden side, i stedet for at lave en vrangmaske fra den første side.

De bedste redskaber til at rette fejl i strikketøj

Hvilken hæklenål skal du bruge?

Det er nemmest at bruge en hæklenål, der er nogenlunde den samme størrelse som de strikkepinde, du strikker med. Det er fint, hvis den er lidt tykkere eller tyndere, men det kan være svært, hvis hæklenålen er den helt forkerte størrelse i forhold til det garn, du arbejder med. Når der skal rettes fejl i strikketøjet, så synes jeg, det er rarest at bruge en hæklenål,der har et smalt skaft. Der er mange situationer, hvor det er godt at kunne skubbe hæklenålen hele vejen igennem masken til den anden side, og hvis hæklenålen har et stort ergonomisk håndtag, så kan det ikke lade sig gøre. Så hold udkig efter et par gode smalskaftede hæklenåle. Jeg synes tit de bedste til formålet er (udskiftelige) tunesiske hæklenåle, da de er helt smalskaftede.

Raparationsnåle

Jeg bruger selv reparationsnålene fra Knitpro, som jeg også sælger i webshoppen. De er designet til formålet og har netop et helt smalt skæfte, der gør det nemt at trække dem hele vejen igennem en maske. Den anden ende er spids som en strikkepind, og det er virkelig praktisk at have en ekstra strikkepind ved hånden. Jeg bruger den spidse ende til alt muligt. Den er f.eks. god til at tælle masker og pinde, eller til at trække ud i masker, hvis der er lidt løst garn, der skal omfordeles.

Jeg har samlet alle de ting, jeg altid vil have inden for rækkevidde, når jeg strikker, i det praktiske lille rejseskrin fra Della Q. Det har magnetisk låg og bund, hvilket er helt genialt. Reparationsnålene har selvfølgelig deres faste plads her.

Sådan retter du fejl med mange masker med drop-down-to-fix metoden

I princippet er det præcis det samme at lade flere masker falde af pindene og løbe ned, men det er væsentligt mere forvirrende. Jeg er vild med den her næste video af Roxy. Hun skubber frygtløst 8 masker af pindene og trevler op lodret, og hun viser at det kan kontrolleres, og at de faktisk ikke løber længere, end man vil have. Hun bruger også et smart trick med en maskemarkør til at holde de garn-trin væk, der ikke skal bruges med det samme. Sidst men ikke mindst, så viser hun hvordan man kan strikke maskerne, når de skal genskabes, med strikkepinde, der er en størrelse mindre. Det er helt sikkert nemmere end at bruge hæklenålen, når der er så mange masker involveret. Jeg plejer dog at skifte over til reparationsnålen for de sidste par masker på hver række, da der på det tidspunkt er meget lidt garn at arbejde med, så det hele er lidt stramt. Se videoen og gem den til den dag, hvor du har brug for den.

Engelsk video. Den her video er guld værd – se den og gem den til den dag, du har brug for den.

Sådan retter du en fejl i kantmaskerne

Det er en ting at lade maskerne løbe ned et sted i midten af strikketøjet, men det er noget helt andet at gøre det samme i kanten af arbejdet. I stedet for at have en garntråd per række, så har du pludselig en løkke, der er en del af to forskellige rækker. Lyder det skræmmende? Det er ikke så slemt endda. Se den her fremragende video lavet af strikkelegenden Suzanne Bryan.

Endnu en engelsksproget video – jeg lover den er værd at se.

Øvelse gør mester

Vi laver alle sammen fejl, når vi strikker, uanset hvor erfarne vi er. Den gode nyhed er, at når du først har mestret de tre grundlæggende metoder til at rette fejl, så vil du ikke længere frygte at lave dem. Så kast dig ud i det – strik en lille strikkeprøve og prøv at ændre et par vrangmasker til ret og retmasker til vrang. Øvelse gør mester.

Jeg skal nok før eller siden få skrevet blogindlæg også om de to andre fejlretningsmetoder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s