Kom godt i gang med at strikke Afternoon in Lisbon Sjalet

Knitalongen for Afternoon in Lisbon er i gang, og jeg kan se i Facebook gruppen at mange af jer er kommet flyvende fra start. Andre har lige måtte starte forfra en gang eller to. Her vil jeg komme med lidt gode råd og vejledning baseret på mine egne og jeres erfaringer fra de første fem dage af knitalongen.

Strikkefasthed og størrelse på sjal

Inden man slår masker op til et nyt projekt er det altid en rigtig god ide at lave en strikkeprøve. Vi ved det jo godt, og alligvel springer vi ofte over… Det gjorde jeg i hvert fald, da jeg startede på mit Afternoon in Lisbon. Jeg ville bare gerne i gang. Jeg strikker i Malabrigo Mechita, som opskriften er designet til, og jeg greb den pindestørrelse, som strikkeopskriften anbefaler, og så tænkte jeg, at det er sikkert fint. Det er jo ikke så vigtigt præcist hvor stort eller småt et sjal egentlig bliver. Og det er jo rigtigt nok. Meeen, jeg ved jo også godt, at jeg strikker til den stramme side, så hvorfor i alverden gik jeg ikke mindst en pindestørrelse op?

Jeg strikker den store størrelse af Afternoon in Lisbon, der bør måle ca. 55 cm i bredden. Ganske vist er det efter vask og blokning, men der er langt fra 40 cm til 55…

Sagen er, at et sjal må gerne være strikket lidt løst, så at stoffet får et blødere fald, der draperer smukt henover skuldrene. Samtidig er vævestrik altid ret tæt, hvilket igen betyder, at det kan være en ide at gå en pindestørrelse op. Jeg syntes bare at 3,5 mm lød som en rigeligt stor pindestørrelse til Mechita garnet, der er anbefalet til pind 2,25-3 mm. Nu har jeg så strikket det meste af det første mosaik mønster, og jeg kan egentlig godt lide stoffet, men sjalet måler kun 40 cm i bredden, og det er måske lige småt nok.

Derfor vil jeg slå op igen, med de andre to fed Mechita jeg har liggende, på pind 4,5 mm og se hvordan det bliver. Jeg venter med at trevle op til jeg er sikker på, hvilket stof jeg bedst kan lide. Mit råd til jer er derfor som altid – lav en strikkeprøve eller to. Det gode ved, at jeg skal starte forfra, er, at det giver mig mulighed for at genoverveje mit opslag.

Opslag – ikke for stramt

Strikkeopskriften på Lisbon sjalet foreslår bare et almindeligt krydsopslag, og det kan man selvfølgelig sagtens bruge. Det er et glimrende opslag, der er let at lære og fungerer fint til de fleste formål. Dog vil jeg sige at til denne her opskrift er det vigtigt, at opslaget ikke bliver for stramt. Vævestrik mønsteret vil for de fleste være lidt strammere i antal masker per cm end retrille delen, og dermed kan opslagskanten godt trække lidt indaf. Det kan udbedres ved at blokke sjalet, når det er færdigstrikket, men det er pænest, hvis kanten er lidt mere afslappet og elastisk.

Josefine, der deltager i knitalongen, oplever at hendes opslagskant virker for stram og trækker stoffet indaf, selvom hun har slået op på 2 pinde for at få et løsere opslag.

Kunsten at lave et løst opslag

“Undgå at slå for stramt op” – Det er en instruktion, man ofte støder på, men hvordan gør man egentlig det? De fleste vælger at slå op på 2 pinde, eller måske at slå op på en pindestørrelse større, end den der skal strikkes med. Det virker på en måde, men mest af alt får man bare længere masker, og det er ikke altid så pænt, og kanten bliver ikke mere elastisk af den grund. Det der virkelig betyder noget, det er afstanden imellem maskerne, ikke størrelsen på maskerne. Heldigvis er der en nem måde at skabe ekstra plads imellem maskerne.

Et løst opslag handler om afstanden imellem maskerne, mere end det handler om størrelsen på maskerne.

Den bedste måde at sørge for afstand imellem opslagsmaskerne er med tommel og pegefinger. Idet man strammer den nyeste maske til, så holdes tommel og pegefinger på pinden imellem den forrige maske og den nye maske, sådan at der opstår lidt ekstra garn og plads imellem de to masker. Derefter kan den nye maske skubbes hen til de andre færdige masker og man kan lave en til. Selve størrelsen på maskerne skal selvfølgelig heller ikke være for stram, men så længe at maskerne glider frit på pindene, så er det godt nok.

Alternativt opslag: Elastisk dobbelt krydsopslag

En anden løsning kan være at lave et elastisk dobbelt krydsopslag i stedet. Det er ofte en god løsning, når man gerne vil have en mere elastisk opslagskant. Det er lidt mere besværligt, men det er til at have med at gøre. Charlotte Kaae har lavet en glimrende video, der viser hvordan man gør:

Kantmasker

I den første del af strikkeopskriften, hvor designeren har lidt generelle noter, foreslår hun at strikke en i-cord kant på sjalet (på dansk også kaldet en hestetømme). Det er på ingen måder nødvendigt, men det giver altså en rigtig pæn kant. Jeg har valgt at gøre det på mit eget sjal. Her er en lille video, jeg har lavet, der viser hvordan jeg laver i-cord kanten.

Strik efter diagrammerne – Det er nemmest!

Så er det tid til at slå op og komme i gang med strikningen. Opskriften ligger hårdt ud med vævestrik fra starten, og det er så sjovt at se mønsteret vokse frem. Jeg vil kraftigt råde jer til at strikke efter diagrammerne. Ignorer de skrevne instruktioner, der udpensler det vævestrikkede mønster, linje for linje. Når man strikker efter diagram får man hurtigt et fornemmelse for mønsteret, og man begynder at bruge sine øjne til at se hvad den næste maske skal være, og det gør det meget nemmere at undgå fejl. Hvis man strikker efter den skrevne opskrift, så strikker man i blinde, uden nogen anelse om hvordan maskerne ligger i forhold til hinanden, og hvis man et kort øjeblik glemmer, hvor man er i opkriften, så laver man enten fejl, eller man skal tælle forfra.

Strikketip til vævestrik

Her er et lille tip, der kan lette arbejdet med vævestrik: Hver anden pind kan strikkes uden at se på mønsteret! Når man strikker to-farvet vævestrik, så strikkes der to pinde med den ene farve, så to pinde med den anden farve. På den første pind, retside pinden, skal man kigge på mønsteret og tælle for at vide, om den næste maske skal strikkes eller tages løst af. På vrangsiden kan man derimod slappe helt af og lade maskerne på pinden fortælle en, hvad der skal ske. Hvis du er i gang med at strikke med farve A, så skal du på vrangsiden strikke alle masker der er i farve A og tage alle masker løst af, der er i farve B. Hvis du er i gang med farve B, så er det omvendt. Strik farve B masker og tag farve A masker løst af. Nemt!

Jeg arbejder på et blogindlæg om at strikke efter diagram – det er på vej! Indtil da, så er strikkeopskriften på Afternoon in Lisbon heldigvis en af de gode, der kommer med en masse forklaringer. Læs instruktionerne til diagrammet grundigt og kast jer så ud i det.

God Strikkelyst!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s