Kom godt i gang med at strikke The Shift

I dag starter Knitalongen #shiftalongdk, hvor vi sammen strikker The Shift af Drea Renee Knits. Jeg ved at flere af jer, der strikker med, er ret nye strikkere. Det er super sejt at I kaster jer ud i det! Jeg vil her forsøge at hjælpe jer godt i gang med projektet ved at gennemgå de ting, som I skal kunne for at få strikket de første seks pinde af The Shift. Jeg antager, at I har lært at slå masker op, og at I kan strikke ret og vrang.

Udtagninger

The Shift starter med kun 4 masker, og så tages der hurtigt flere masker ud for at skabe øverste venstre hjørne af halsrøret. Udtagninger betyder, at der skabes nye masker, dvs. at antallet af masker på pinden øges. Der er 3 forskellige udtagninger i spil i opstarten af The Shift.

Dobbelt-ret udtagning: Udt-2r (KFBF på engelsk)

Det er nemmere at forstå dobbelt-ret udtagningen, hvis man først har fået styr på en almindelig ret udtagning. På engelsk hedder den “Knit front and back” (forkortelse KFB), og det siger meget præcist, hvad man skal gøre. Man skal strikke foran og bagpå i samme maske.

Først ligger man an til at strikke en ret maske, helt som normalt, men i stedet for at skubbe den gamle maske af pinden, når den nye maske er lavet på den højre pind, så svinges den højre pind om på bagsiden af den venstre pind og ind igennem bageste ben af masken, hvorefter der laves endnu en maske på højre pind. Der er dermed lavet det, der hedder en drejet ret, men i samme maske. For en KFB (udt-r) stopper man her og skubber den gamle maske af venstre pind og har nu to nye masker på højre pind. 1 maske er altså blevet til 2. Her er en dansk video af den almindelige ret udtagning:

Almindelig ret udtagning (udt-r – KFB)

For en dobbelt-ret udtagning (udt-2r) skal der laves endnu en maske, så inden den gamle maske skubbes af pinden, svinges den højre pind om på forsiden af venstre pind igen, hvor der strikkes endnu en almindelig ret maske i samme maske. Igen kan den engelske forkortelse hjælpe med at huske hvad der skal ske “Knit front and back and front”, altså strik foran, så bagpå, så foran i samme maske. Jeg har ikke kunne finde en dansk video, der viser dobbelt-ret udtagningen, men her er en video uden lyd, der viser hvordan det ser ud:

Dobbelt-ret udtagning (udt-2r – KFBF).

Højreudtagning i lænken: Udt-h (M1R på engelsk)

Det her er en meget anvendt udtagning, der hælder mod højre. Den venstre pind føres under lænken bagfra, og der strikkes ret. Lænken er det lille stykke garn der forbinder to masker. I praksis er det faktisk nemmere at bruge højre pind til at løfte lænken imellem de to masker op på den venstre pind. Bare husk at den vensre pind skal under lænken bagfra:

Tegning der viser hvordan lænken samles op bagfra med venstre pind for at lave en højreudtagning.

Lænken er nu en slags maske, der befinder sig på venstre pind, og i den maske strikkes en retmaske. Det kan godt føles lidt akavet, pga. den måde lænken vender på, men det kan sagtens lade sig gøre. Her er en video, der viser hvordan.

Højreudtagning i lænken (udt-h – M1R)

Venstreudtagning i lænken: Udt-V (M1L på engelsk)

Der er selvfølgelig også en tilsvarende udtagning, der hælder mod venstre. Den venstre pind føres under lænken forfra, og der strikkes drejet ret. Igen er det nemmere at bruge højre pind til at løfte lænken imellem de to masker op på den venstre pind, men denne gang skal den venstre pind ind forfra.

Tegning der viser hvordan lænken samles op forfra med venstre pind for at lave en venstreudtagning.

Denne gang skal der strikkes en drejet ret. Det vil sige at der skal strikkes i det bageste ben af masken. Her er en video:

Venstreudtagning i lænken (udt-v – M1L)

Tag en maske løst af (slip stitches på engelsk)

At tage en maske løst af betyder, at masken flyttes fra venstre til højre pind uden at blive strikket. Løst aftagne masker er den hemmelige ingrediens i vævestrik, men her i opstarten af The Shift handler det om at lave pæne kanter. The Shift har en form for hestetømme (i-cord) kant hele vejen rundt, bortset fra på de to sømkanter. Den flotte kant laves ved at tage 3 masker løst af på den ene side af arbejdet, og strikke de 3 masker ret på den anden side af arbejdet.

Der er rigtig mange løst aftagne masker i The Shift opskriften, og de tages allesammen af som vrang. Det betyder, at højre pind stikkes ind i masken som om man skal til at strikke en vrang maske, og så flyttes masken over uden at strikke en ny maske. Nogen gange holdes arbejdsgarnet foran arbejdet, imens en maske tages løst af, og andre gange holdes garnet bag arbejdet, imens en maske tages løst af. Forkortelserne er:

 • la-gb tag masken løst af som vrang og hold garnet bag arbejdet (sl wyib på engelsk)
 • la-gf tag masken løst af som vrang og hold garnet foran arbejdet (sl wyif på engelsk)

Her er en video der viser begge varianter:

Kunsten af læse en strikkeopskrift

Jeg har nu gennemgået alle de forkortelser, der måske kan være nye i den første del af strikkeopskriften til The Shift. Lad os prøve at se på måden at opskriften er skrevet, ved at kigge på de første pinde, både i den originale engelske opskrift og i den danske oversættelse:

 • Setup
 • You will increase every RS row.
 • Using Color A, CO 4 sts.
 • Row 1 (RS): K-f/b/f, sl 3 wyif. [2 sts inc’d]
 • Row 2 (WS): K3, p3.
 • Opstart
 • Du vil lave udtagninger på hver rs pind
 • Med farve A, slå 4 m op
 • Pind 1 (rs): udt-2r, 3 la-gf [+2 m]
 • Pind 2 (vs): 3 r, 3 vr

Først er der lidt generel information om sektionen, der er rart at vide på forhånd – at der skal laves udtagninger på hver retside pind. Bemærk at på engelsk taler man om rækker i stedet for pinde. Retsiden (rs) er den side af strikketøjet, der vender ud mod verden, når man har tøjet på, og vrangsiden (vs), ja det giver vist sig selv. En anden ting der er værd at bemærke er, at der ikke er nogen instruktion om hvordan de 4 masker skal slås op. Det betyder, der er frit valg. Jeg anbefaler almindeligt krydsopslag.

Der er én vigtig forskel på danske og engelske strikkeopskrifter. På engelsk står der sl 3 wyif, hvorimod der på dansk står 3 la-gf. Begge dele betyder at instruktionen skal gentages 3 gange. Der skal tages 3 masker løst af som vrang med garnet foran arbejdet. På engelsk er det kotume at skrive antal gange efter en instruktion, så at k3 betyder strik 3 retmasker. På dansk er det derimod kotume at skrive antal gange før en instruktion, så at 3 r betyder strik 3 retmasker.

Den sidste ting jeg vil nævne, er at der i opskriften for hver pind, hvor der er lavet en eller flere udtagninger eller indtagninger, er en firkantet parantes med antallet af nye masker. Det er et godt tjekpunkt, så man er sikker på at man har forstået instruktionerne korrekt. F.eks. er der på pind 1 én dobbeltudtagning, og derfor er der i alt 2 nye masker på den pind.

Video af de første 6 pinde

Jeg håber det er nok til at komme i gang!

Der er deltagere med i knitalongen på mange forskellige strikkeniveauer, og vi skal have jer allesammen godt igennem. Derfor, sig til hvis der er noget, der ikke giver mening! Hvis du deltager i knitalongen via Facebook gruppen Strikkeklubben, så er der helt sikkert andre nye strikkere med samme spørgsmål som dig selv, og der er helt sikkert også erfarne strikkere i gruppen, der kan hjælpe. Spørg endelig, og vis os dine fremskridt.

Hvis du deltager via Instagram, så skal du også bare spørge løs. Det kan være lidt mere intimiderende at spørge om hjælp i et opslag på Instagram, men det er min erfaring, at det hjørne af Instagram, der er forbeholdt strikkere, er et venligt og rart sted fyldt med hjælpsomme mennesker. Hold jer ikke tilbage. Husk på Instagram at skrive #shiftalongdk og @strikmedhenni.shop i alle opslag, der knytter sig til Knitalongen, så at vi andre kan finde opslagene og følge med.

Ugens Konkurrence på Instagram

Hvis du har en offentlig instagramkonto, så deltager du automatisk med alle dine knitalong instagram opslag i den ugentlige lodtrækning om præmier fra www.strikmedhenni-shop.dk. Lav for eksempel et opslag med et billede af dine første 6 rækker, så jeg ved, du er kommet godt i gang. Husk begge tags #shiftalongdk og @strikmedhenni.shop. Den første ugentlige konkurrence løber fra d. 1.-8. juli 2022, og der er et sæt strikkemarkører med får på højkant. (Man kan deltage i lodtrækningen med 1-7 opslag per uge. Flere opslag giver større vinder chancer op til og med 7 opslag.)

Præmien den 1. uge i Knitalong konkurrencen på Instagram

1 thought on “Kom godt i gang med at strikke The Shift”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s