Strikkeopslag

Det strikkede opslag er et af de opslag, som enhver strikker bør kende.

Strikkeopslaget er let at huske, fordi det mere eller mindre er det samme som bare at strikke en maske. Derfor er det også et opslag, der er udmærket for begyndere at lære. Opslagskanten ser pæn ud fra begge sider af det strikkede stof, og den er rimelig fast, men trods alt lidt elastisk.

God til

  • At tilføje masker for enden af en pind
  • Begyndere

Strikkeopslag – trin for trin

Lav en løbeknude

For at begynde et strikkeopslag skal der allerede være en maske på pinden. Derfor starter man med at lave en løbeknude, der udgør den første maske. Løbeknuden er udgangspunktet for flere typer af opslag, så det er en god knude at kende. Der er mange metoder til at huske, hvordan man laver sådan en løbeknude, men jeg kan af en eller anden grund bedst lide “krokodillenæbbet”:

Strik dig til flere masker

Placer løbeknuden på strikkepinden og skub den frem til spidsen. Der bør være en forholdsvis kort garnende. Lang nok til at det er nemt sidenhen at hæfte enden, men ikke så lang, at den er i vejen. Løbeknuden tæller altså som den første maske i det strikkede opslag.

Hold strikkepinden med løbeknuden i den venstre hånd, og hav en tom strikkepind i den højre. Tippen af den højre pind indsættes i masken, som løbeknuden udgør, på samme måde som når en maske skal strikkes ret. Arbejdsgarnet vikles rundt om pindespidsen og en ny maske trækkes med tilbage. Det er stadig fuldstændig ligesom hvis masken bare skulle strikkes, men nu kommer så forskellen – I stedet for at skubbe den gamle maske af pinden, så placeres den nye maske på venstre pind, så at der nu er 2 masker i stedet for 1. Det gøres ved at dreje den højre pind, så at begge pinde er side om side, og dernæst lade den venstre pindetip fange den nye maske. Arbejdsgarnet, der fører tilbage til garnnøglet, sidder fast i højre side af den nydannede maske.

Fortsæt på samme måde: Strik ind i den sidste maske på den venstre strikkepind og overfør den nye maske fra højre til venstre pind. På den måde kommer der hele tiden én til maske på pinden. Fortsæt indtil du har det ønskede antal masker – og ja, løbeknuden tæller som en maske!

Videohjælp til strikkeopslag

God Strikkelyst!

Leave a comment