Strik en Domino Pude – Hæft Ender Undervejs

Weavin Stephen Metoden

Tredje del af strikkeguiden til Lomholt Knitalongen, hvor vi strikker en pude i dominostrik. Guiden tager udgangspunkt i strikkeopskriften Domino Pude, som jeg har designet i samarbejde med Trine Lomholt fra Lomholt Uld. Du kan købe strikkeopskriften her:

De fleste strikkere kan blive enige om, at det er lidt træls at skulle hæfte en masse ender til slut. Det tager altid længere tid, end man tror, og især når man har arbejdet med mange forskellige farver, som her i domino pude projektet. Hver firkant har to løse ender, der skal hæftes, så det er 64 garnender!

Der er irriterende mange garnender i dominostrik, så det kan godt betale sig at at strikke dem ind i strikketøjet undervejs.

Heldigvis er det muligt at hæfte enderne undervejs, imens man strikker. Det kan gøres på forskellige måder, men jeg synes at Weavin Stephen Metoden er en rigtig god løsning til Domino Puden. Jeg har lavet en video, der viser metoden anvendt på dominostrik:

Weavin Stephen Metoden forklaret

De løse garnender hæftes på bagsiden, samtidigt med de første masker af den nye pind strikkes. Det gøres ved at vikle garnenden rundt om arbejdsgarnet, efter hver maske er blevet strikket, på hver af de første ca. 8 masker af pinden.

De løse ender vikles rundt om arbejdsgarnet efter hver af de første 8 masker.

Når man strikker dominostrik starter man typisk en ny firkant ved at lave en kombination af at samle masker op og lave strikkeopslag. Om man gør det ene eller det andet afhænger af, præcis hvilken firkant man strikker, og hvordan den er placeret i forhold til de øvrige firkanter. Derfor foreslår jeg, at man først bekymrer sig om de løse garnender på pind 2, når man igen når til der, hvor 1 eller 2 garnender sidder fast i en maske. Den første maske på en pind 2 skal tages løst af, og det gøres helt som normalt. Derefter vikles garnenderne en tur rundt om arbejdsgarnet, der er det garn, der sidder fast i både strikketøj og garnnøglet, der strikkes fra. Hold fast i de løse garnender med den højre hånd, imens den næste maske strikkes ret. Vikl igen garnenderne rundt om arbejdsgarnet. Strik en maske. Sådan fortsætter man i alt 7-9 masker. Føl dig lidt frem med strikkefastheden. Der skal strammes lidt til indimellem i de løse ender, uden at maskerne bliver hevet i unødvendigt. Strikkefastheden af maskerne skal så vidt muligt være den samme som på alle øvrige masker.

Garnenderne kommer til at ligge på bagsiden af strikketøjet, og det kan godt se lidt klodset ud, især når der er tale om to garnender, og ikke bare en. Det er helt ligemeget for Domino Puden, hvor vrangsiden bliver til indersiden af et pudebetræk, der aldrig skal ses. Man kan intet se på retsiden.

Sådan ser det ud på bagsiden, når garnender er hæftet med Weavin Stephen metoden. Det hvide garn laver en undelig løkke, fordi den første maske er taget løst af i stedet for strikket, men det er skjult på bagsiden, og garnet løber ingen vegne.

God strikkelyst!

Leave a comment